Annonse


Nå kan døve «snakke» i mobilen

En svensk løsning vil gjøre det mulig å anvende avansert teksttelefoni for døve på Nokia Communicator, som er hybrid av en lommedatamaskin og en mobiltelefon.

Tidligere måtte døve ta med seg en stor og gjerne stasjonær testtelefon. I de fleste tilfellene valgte døve å ikke ta med seg maskinen ettersom det var så upraktisk. Med den nye løsningen som er utviklet av det svenske selskapet IT Center vil de døve kunne være mobile og mer kommuniserende enn tidligere.

Norske forhandlinger
– Vi har brukt tre år på å utvikle den mobile teksttelefon-løsningen. Vårt selskap er nå i forhandlinger med forhandlere i Sverige om å selge tjenesten, samt at vi har forhandlinger med mobiltelefonoperatører på gang i de andre Nordiske land. Hvem vi nå forhandler med i Norge kan jeg dessverre ikke røpe, sier prosjektleder Jean Paldanius til Dagens Telecom.

Ettersom Norge per i dag har kun to mobiltelefonoperatører, NetCom og Telenor Mobil, skal det ikke mye fantasi for å skjønne hvilke norske selskaper prosjektlederen snakker om.

Annonse
Samme kostnad
I Sverige kan den nye teksttelefoni-tjenesten snart brukes via Telias nett. Det er ventet at tjenesten vil koste nesten det samme som ordinær mobiltelefoni.

For oss hørende vil den nye teksttelefoni-tjenesten være et nyttig hjelpemiddel når vi skal kommunisere med døve. I likhet med Norge har også svenskene en tjeneste der man kan ringe inn en samtale som senere blir skrevet ned som tekstmelding til den døve.

Større sikkerhet
Flere av de døve som Dagens Telecom «snakket» med i Stockholm påpeker at den nye tjenesten innebærer en stor sikkerhetsfaktor for dem. Dette er spesielt når de skal varsle om hjelp eller er i ulykkessituasjoner.

Det er lett å anvende Communicator-maskinen som teksttelefon, opplyser Paldanius, som fredag formiddag for første gang viste verdensnyheten for pressen i de Døves Hus i Stockholm.

Trenger ikke å oversette
– Likheten med en ordinær teksttelefon er stor. Når den døve ringer fra en mobil teksttelefon til enn annen trenger man ingen «oversettere» hos teleoperatøren, noe som var vanlig tidligere.
De døve «snakker» nå i mobilen via skrivetastene. Svaret fra den man ringen til kommer fortløpende opp på skjermen. Det er nesten det samme som i en vanlig dialog eller nesten det samme som å chatte på Internett, sier Paldanius til Dagens Telecom.

Også på andre telefoner?
Verken Paldanius eller fagpersoner fra Nokia Mobile Phones ville bekrefte om den nye tjenesten i fremtiden kan brukes på andre mobile lommedatamaskiner fra for eksempel Ericsson og Motorola.

Begge disse selskapene arbeider nå i herdig med å lansere lignende Communicator-telefoner.

Ny Communicator før jul
Dagens Telecom fikk fredag på ny bekreftet at Nokia vil komme med en utvidet og forbedret Communicator-modell i god tid før julesalget.

Det morsomme er at nå kan døve også nyttegjøre seg det vi hørende tar for gitt når vi ringer med mobiltelefonen. Nokia på sin side kan glede seg over økt salg.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse