Annonse


Intel sprenger Moores lov

Det var Intels grunnlegger Gordon Moore som for 30 år siden tid formulerte Moores lov: At halvlederteknologi fordobler sin kapasitet hver attende måned. Hittil har denne loven fungert som om det var en ufravikelig naturlov.

Fordobling
Nå har imidlertid Intel, hvor Moore fremdeles er honorær styreformann, klart å sprenge denne loven en gang for alle: Med sine nye Strataflash minnebrikker, basert på såkalt flash memory-teknologi, blir kapasiteten i brikken fordoblet fra en dag til en annen.

StrataFlash er nemlig den første brikke som lagrer to bits i hver enkel celle i brikken. Hittil har det alltid handlet om en bit.

Ny retning
– To bits i stedet for en betyr en helt ny retning når vi snakker om minne-teknologi. Resultatet vil bli lavere kostnader og nye applikasjoner, sier Gordon Moore i en pressemelding fra Intel.

Annonse
Transistorer
Minnebrikker er bygd opp av millioner av ørsmå celler, eller transistorer, som hver har plass til 1 bit. Tradisjonelt har man gjort dem mer effektive ved å forminske dem, slik at man får plass til flere celler på samme plass.

Nå har altså Intel utviklet en teknologi hvor det er mulig å måle graden på det som lagres i brikken. Tidligere har man tidligere kun målt tilstedeværelse eller ikke av ladning – altså 0 eller 1. Nå kan Intel beregne størrelsen på lagringen og dermed gjøre det mulig å måle to bits i en celle.

Flashminne
I første omgang er altså oppfinnelsen kun gyldig for såkalt flash-minne, som i motsetning til vanlige minnebrikker ikke mister innholdet selv om strømmen slås av. I dag har Intel 85% av markedet for flashminne.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse