Hopkins, Ed

Annonse


Lynrask rutsj…eller var det svuter

Hopkins, EdNok en gang er et av tidens yndlingstema på banen: å skyfle datastrømmene (enda) fortere gjennom nettverkene, og forsåvidt – mellom nettverkene. Fusjonen av USRobotics og 3Com er en av de store leverandørene i denne bransjen, enten det er av nettverkskort til PC eller svitsjer og huber.

Nå lanserer 3Com en teknologi de håper skal gi et halvt års forsprang til konkurrentene. Navnet er FIRE, som står for Fleksible intelligent ruter engine, som slår sammen ruteren og svitsjen i en lynkjapp datafordeler.

Måten dette er gjort på er utvikle en spesialsydd brikke – ASIC – som tar seg av rutingen av data. Dermed gjøres ikke den relativt krevende rutingen i programvare, men langt raskere i maskinvare. Dette er en typisk måte å få ting til å gå fortere på i datamaskiner, og har tidligere skjedd med grafikkstyring, spesialfunksjoner i bildebehandlingsprogrammer etc.

56 millioner pakker per sekund
– Denne teknologien gir oss mulighet til å gå fra dagens ruter-flaskehals med en halv million pakker per sekund til 56 millioner pakker per sekund, hevder Ed Hopkins, som er produktmarkedssjef i 3Com i Europa for svitsje-produkter.

Annonse


– I 3Com kaller vi denne teknologien for tredje generasjons layer 3 ruting. Vi har flyttet software inn i hardware, tatt IPX og IP og Appletalk og flyttet det inn i ASICen. Derfor hastighetsøkningen, forteller han.

Programmerbar
I disse tider med kontinuerlig endring i standarder har 3Com fornuftig nok laget en brikke som er omprogrammerbar. I tillegg til ASICen sitter det en CPU – prosessor, som hjelper til med å ta imot ny programvare når nye standardiseringsforslag er malt ferdig i de internasjonale kvernene.

Første produkt ut med den nye teknologien er CoreBuilder 3500. Etter noe overveielse har 3Com valgt å kalle boksen for en svitsj. En av nyvinningene som selskapet legger vekt på når de presenterer boksen, er at det bare fins ett minne, som også fungerer som “buss” internt. Dette betyr at kommunikasjonen mellom de enkelte komponentene i den ordinært utseende boksen blir uhyre hurtig. Som det meste ellers i boksen, er dette en måte å fjerne flaskehalser på.

Pris: 100.000 kroner?
CoreBuilder 3500, som er leveringsklar i november, baserer seg på moduler. Grunnmodellen, med vifte, strømforsyning og management-kort er priset til 8995 US$, noe som skulle gi en norsk pris på 65-90.000 kroner. Prisen for å få seks 10/100-porter for kobberkabel er sannsynligvis på 32-40.000 kroner, mens seks tilsvarende for fiber vil være noe høyere.

Gigabit-ethernet-modulen, som ikke er leveringsklar før første kvartal 1998, vil sannsynligvis koste noe i overkant av 20.000 kroner. ATM og FDDI-moduler er ikke hverken levert eller priset ennå.

Enda fortere
Når det snakkes om ruting i hastigheter på 56 millioner pakker i sekundet, er det ikke CoreBuilder 3500 som takler dette, men en rekke 3500-moduler satt sammen i den større svitsj/ruteren CoreBuilder 9000. Dette er storebror, laget for store konsern, og bygger på samme teknologi som 3500.

I følge forhåndsreklamen skal den sørge for massiv skalering av ATM og Gigabit Ethernet, layer 2 og layer 3 svitsjing til hundrevis av gigabit båndbredde, sammen med bransjens høyeste tetthet av porter. Med FIRE-ASICene kan man oppnå multiprotokoll ruting av 56 millioner pakker per sekund.

Annonse