Annonse


Datasjekk av fingeravtrykk

Fire nordiske land har nå blitt enige om felles programvare, men KRIPOS har brukt elektroniske rutiner for lagring og identifisering av fingeravtrykk siden 1985.

Nødvendig å skifte ut
– Selv om tidligere problemer med lagringskapasitet og trege maskiner er overvunnet, var tiden inne for å bytte ut gammel maskinavhengig programvare med nye løsninger, sier avdelingsleder for fingeravtrykkseksjonen i KRIPOS, Torger Ruderud, til Dagens Telecom.

Fellesløsning
Etter en anbudsrunde som ble foretatt sammen med KRIPOS søsterorganisasjoner i de nordiske landene valgte fire land en amerikansk løsning. Denne leveres av Printrak International. Politiet i Finland valgte en fransk løsning.

Over landegrensene
– Det er vesentlige fordeler med at de øvrige fire nordiske landene har valgt felles løsning. Den mest fremtredende er at det blir enklere å sende fingeravtrykk mellom landegrensene for sjekking i hverandres registre.

Annonse
Det nye systemet gjør at avtrykkene kan sendes som vedlegg til elektronisk post.

Inkompatible systemer
– Med dagens inkompatible systemer må fingeravtrykkene sendes på papir, for så å skannes inn i hvert land datasystemer, før eventuell identitet kan avgjøres. Dette er tungvint og tar lang tid, sier Ruderud.

Snart på plass
– Nå foregår konvertering av fingeravtrykk på 100.000 personer, slik at disse kan leses av det nye systemet. Gamle spor og åstedsregistreringer vil fortsatt lagres på det gamle systemet, sier han.

Printraks system skal være på plass i Kripos nyanskaffede maskiner i begynnelsen av januar,

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse