Hoff, PerMorten

Annonse


Datamareritt til 30 milliarder

Hoff, PerMorten– Mange norske bedrifter risikerer å oppleve overgangen til år 2000 som sitt verste mareritt noensinne, sa generalsekretær i Kontor og Datateknisk Landsforening (KDL), Per Morten Hoff, under NorBit 97.

I ifølge KDL er det gjort beregninger som viser at overgangen vil koste privat og offentlig virksomhet i Norge anslagsvis 30 milliarder kroner – eller bortimot to Gardermoen-flyplasser.

Årtusenkompatibel
Forklaringen er at de fleste data- og informasjonssystemer ikke er årtusenkompatible, det vil si at de ikke takler overgangen fra 1999 til 2000. Maskinene tolker 00 som mindre enn 99. Dermed tror maskinene at vi befinner oss i 1900 og ikke år 2000.

Fraværende
KDL har gjennomført en undersøkelse blant 502 norske bedrifter, som viser at ledere næringslivet har alvorlige vrangforestillinger om hvilke tiltak som er påkrevd.

Noen ledere mente at problemet var uinteressant fordi bedriften hadde stengt i jule- og nyttårshelgen, andre viste til at de hadde IT-eksperter som «sikkert tok seg av problemet». Kun 15 prosent av de spurte anså år 2000-problematikken som et sentralt tema.