Annonse


Grafikere former weben

Det er spådd at Internett kan føre til færre trykkerioppdrag. Hva er konsekvensene for grafisk bransje? Dagens Telecom stiller spørsmålene til direktør Bernt Berntsen i Narvikbedriften Nord Trykk.

– For oss er utforming og oppbygging av web-sider er et naturlig supplement til trykking av papirbasert informasjon, sier han.

Trykker Lysningsbladet
– Nord Trykk har i tillegg til trykking av blant annet Lysningsbladet, også ansvar for utlegging av bladet med bilag på Internett. I jobben inngår også trykking av EØS-bilaget med oversettelse av anbud.

– Dette representerer store deler av oppdragsmengden for Nord Trykk og gjør at bedriften har et tverrfaglig miljø, sier Berntsen.

Annonse


IT-miljø
I Nord Trykks stab på 50 inngår foruten grafisk personale blant annet også dataingeniører og oversettere.

– Sivilingeniørene rekrutteres fra Sivilingeniørutdanningen i Narvik. Dette gjør det mulig for folk å bli i landsdelen og gjør at bedriften sitter på vesentlig IT-kompetanse, noe som igjen genererer nye oppdrag.

Lysningsbladet er en tung statlig satsing som også inkluderer satsing på ny teknologi. Det arbeides nå med flere statlige oppdrag for elektronisk publisering. Hva disse går ut på vil Berntsen foreløpig ikke ut med.

Må finne nisjer
– Internett er kommet for å bli. Det samme er IT-utviklingen. De grafiske bedrifter som ikke henger med og oppdaterer seg innen IT og Internett, vil ikke overleve, sier Berntsen.

Bedrifter i bransjen må finne sin nisje og ha kompetanse på flere områder, sier Berntsen til Dagens Telecom.