Mange har ventet at noe ville skje med Apples forhold til kloneprodusentene etter at Steve Jobs overtok den faktiske makten i selskapet i juli.
Det siste halvåret har det vært harde lisensforhandlinger mellom Apple og kloneselskapene som selger Macintosh-kopier med operativsystem levert på lisens fra Apple.Spiste av Apples fatI følge Appledirektør Fred Anderson var det meningen da lisensieringen startet at kloneprodusentene skulle finne nye markeder for Macintosh. I stedet viste det seg at de spiste av Apples eget fat. – Det ubehagelige faktum var at de ikke solgte mange systemer til nye kunder, sier Anderson til Apple, og legger til at ikke mer enn 1 prosent av kloneprodusentenes salg var til nye kundegruper.
Annonse
Ved å kjøpe Power Computing sender Apple også et signal til andre klonemakere som Motorola, IBM og Taiwanselskapet UMax om at også disse selskapene kan risikere å miste lisensen etterhvert som avtaleperioden går ut. Apple har allerede gitt beskjed om at det ikke kommer på tale å lisensiere det nye operativsystemet, Mac OS8, når det er leveringsklart.Spøkelser fra fortiden
Utgangspunktet for det hele er Apples mislykkede strategi på 80-tallet, da selskapet ikke var villig til å lisensiere operativsystemet og dermed overlot hele markedet til Microsoft, som klarte å gjøre sine operativsystemer til industristandard.
Målet for Apple er nå å få flest mulig av Power Computings 200.000 kunder til å vende tilbake til ”ekte” Macintosh, slik at selskapet får høyst tilgtrengt mersalg. – Power Computing har vært en pioner innen direkte markedsføring og salg i Macintosh-markedet, og har skapt en omsetning på 400 millioner på grunnlag av dette. Vi ser frem til å lære av deres erfaring og ønsker deres kunder tilbake i Apple-familien., sier Jobs i en pressemelding hvor avtalen blir offentliggjort. Apple regner med å måtte avskrive mesteparten av investeringen på 100 millioner dollar i Power Computing i neste kvartalsregnskap.
Annonse
Annonse