Annonse


Fransk åpning for ElTele

Tirsdag var på mange måter en merkedag for den alternative teledriften i Norge. Med France Telecom-samarbeidet posisjonerer ElTele-gruppen seg nå kraftig ovenfor monopolisten Telenor.
Tirsdag skiftet dessuten Oslo Energi Tele navn til ElTele Øst.

Etablerte ElTele Vest
– Vi har i dag fire operative regioner i ElTele-gruppen, men foreløpig får vi kun lov å tilby overskuddskapasitet fra vårt telenett. Dette vil forandre seg totalt ved nyttår når telemonopolet oppheves. Vi har dessuten to regioner under etablering og kan i dag presentere siste ledd i ElTele-familien som er å finne i Haugesund, nemlig ElTele Vest, sier Per Morten Torvildsen.

I tillegg til å være styreleder i ElTele-gruppen er Torvildsen også adm. direktør i ElTele Øst (tidligere Oslo Energi Tele).

Går inn som eiere
France Telecom (FT) som er Europas nest største televerk, vil gå inn som deleier i ElTele-gruppen. På en pressekonferanse tirsdag ville ikke Per Morten Torvildsen i ElTele eller Monique Moullé røpe noe konkret om dette.

Annonse


– Vi kan ikke si noe om mulig aksjeprosent for FT eller antall styremedlemmer de vil ha hos oss. Dette skyldes at ingen ting er foreløpig klart. Men vi regner med at FTs eierskap i ElTele vil gå i orden før jul, sier adm. direktør Magne Rygg til Dagens Telecom.

Frykter ikke FT-styre
På spørsmål fra Dagens Telecom sa Per Morten Torvildsen at han ikke fryktet FTs motiver eller et eierskap i ElTele-gruppen. Dagens Telecom kjenner til at FT har gått sterkt inn i flere europeiske alternative teleselskaper, men har «overkjørt» ledelsen i disse etter kort tid. FT legger da heller ikke skjul på at de ønsker en felles nordisk strategi for det alternative telemarkedet. Disse planene jobber nå FT-ledelsen hardt med.

«Telekom-suppe»
Det pussige er at NetNet, som blant annet driver med utenlandstelefoni, nå er i sluttforhandlinger med nettopp ElTele. Selskapet har allerede inngått kontrakter med de lokale ElTele-selskapene i Rogaland og i Oslo.

Nå er det åpent spørsmål om ikke France Telecom-samarbeidet med ElTele kommer til å ødelegge for eventuelt flere NetNet-kontrakter.
Adm. direktør Børge Granli i NetNet har ikke gitt signaler til Dagens Telecom om at de kommende ElTele-kontraktene nå står i fare.

Vil ri to hester
France Telecom-samarbeidet med ElTele-gruppen kan føre til at den franske telegiganten nå ønsker å ri to hester i Norge. Fra før av er selskapet en av de tre medeierne i Global One Norge, som faktisk også er en sterk konkurrent til NetNet.

Ukjent investeringsbeløp
Det er ukjent hvor mye FT vil investere i Norge og ElTele-gruppen. I Sverige vil det franske selskapet i år investere 500 millioner svenske kroner.

Per Morten Torvildsen opplyste at ElTele-gruppen samlet har investert 150 millioner kroner i alternativ telestruktur og at selskapene i løpet av få år må regne med å bygge ut et telenett for et tilsvarende beløp.

500 kunder foreløpig
I år vil ElTele-gruppen ha en samlet omsetning som er i overkant av 175 millioner kroner. De passerer 200 ansatte om kort tid. ElTele-gruppen har per i dag 500 kunder. De fleste av disse er større bedriftskunder, samt at ElTele-selskapene lokalt har tatt over IT-driften for eierne som sitter i energiverkene og kraftselskaper.

Nytt ATM-nett
Tirsdag ble det også kjent at nye LAN-tjenester (ATM) nå blir tilgjengelig for ElTele-kunder i Oslo og Rogaland. Fra før av har ElTele-gruppen etablert SDH-nett mellom de største byene hvor de allerede har regionselskaper.

I Oslo vil ElTele Øst tilby digital mobilradio-tjenester (TETRA) før året er omme. I Rogaland satser ElTele Øst sterkt på avanserte Internett/Intranett-tjenester.