Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Endelig sikker netthandel

OSLO: Onsdag formiddag gjennomfører en kunde i Sparebanken Hedmark på Hamar Europas første sikre VISA-transaksjon via Internett. Nå blir det sikkert å handle på nettet, – uten DigiPass-kort!

Pengenett
Norges første SET-transaksjon (Secure Electronic Transaction) finner sted under en pressekonferanse onsdag. Dermed går også startskuddet for et sikkert betalingssystem. Det er de fire samarbeidspartnerne VISA, Fellesdata, Sparebanken Hedmark og HA-nett som står bak lanseringen. IBM har levert infrastrukturen.

Først i Europa
Utbyggingen og utprøvingen av Europas første nettbutikk med SET-standarden har pågått siden mars. Under prøvedriften har pilotkunder hos Sparebanken Hedmark og HA-nett shoppet med SET. Pressekonferansen vil avsløre både hvilke andre banker og nettbutikker som vil lansere sikker julehandel på nettet.

Digi-sertifikater
1. oktober skal systemet etter planen åpnes for alle norske banker og butikker. Fellesdata-direktør Jan Kirkerud har tidligere uttalt at mellom 50 og 100 banker vil tilby sertifikater i løpet av 1997.

Fellesdata utsteder VISA-sertifikater til bankene som igjen fordeler sertifikatene til butikk- og personkunder. Sertifikatene er den elektroniske motparten til dagens plastkort.

Julehandel på nettet
Lignende SET-prosjekter gjennomføres i 17 europeiske land, og før jul vil en rekke virtuelle nettbutikker i Europa og USA tilby julehandel uten at du trenger å frykte at uvedkommende tømmer kontoen din.