Annonse


Apple øker stadig

Torsdag ettermiddag var aksjen oppe i hele 216 kroner, fredag ettermiddag var aksjen nede i 202 kroner etter en generell børsnedgang.

Mindre enn ventet
Avtalen mellom Apple og Microsoft innebærer blant annet at Microsoft skal utvikle programvare for Apple. Avtalen er allikevel mindre omfattende enn ventet. Microsoft skal utvikle programvare for Apple Macintosh PCer i fem år fremover, men avtalen gjelder ikke for Apples operativsystem Rhapsody som er under utvikling.

Microsoft mener at Rhapsody ikke er godt nok definert til å inngå i avtalen om utvikling av programvare. Apple fikk tak i Rhapsody gjennom oppkjøpet av Next Software tidligere i år.

Ender patentkrigen
Avtalen innebærer også at patentkrangelen de to har hatt i lengre tid skal løses. Microsoft skal betale et foreløpig ukjent beløp til Apple over de neste to eller tre år for å løse uenigheten mellom de to selskapene.

Annonse


Apple og Microsoft har også blitt enige om krysslisensiering av de to selskapenes patenter. Microsoft ventes uansett å utvikle flere nyheter enn Apple. Microsoft bruker omlag 15,5 milliarder årlig på forskning og utvikling, mens Apple har vært nødt til å kutte kraftig i FoU-budsjettet.

Tjener på Apple
Microsoft har allerede tjent betydelig på sin investering i Apple. I dagene før avtalen hadde Apple-aksjen en verdi på omlag 119 kroner. Etter at avtalen ble inngått har aksjeverdien økt med nesten 70 prosent til 202 kroner.

Se også: Gates beste investering

Annonse


Annonse


Annonse