Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Apple velger ny nettleser

OSLO: Samtidig med at Microsoft onsdag satset en milliard kroner på Apple, valgte Apple nettleseren Internet Explorer 4.0 som standard for fremtidige versjoner av Macintosh sitt operativsystem.

Netscape har opplevd flere tilbakeslag de siste ukene. Både Intuit (økonomi-programmer m.m.) og Lotus (nå IBM-eid) har nemlig bestemt seg for å bruke Microsoft Internet Explorer 4.0 (IE 4.0) som sin nettleser. Tidligere vedtok oljeselskapet Chevron, Netscapes største kunde, å kaste ut Navigator til fordel for Explorer.

Netscape størst
Etter tidligere å ha satset på Navigator, velger også Apple nå å satse på Microsofts Internett-verktøy.

I følge konsulentselskapet IDC hadde Microsoft 30 prosent av nettleser-markedet på tampen av 1996, mens Netscape hadde 55 prosent. Analytikerne ser ikke bort i fra at Microsoft kan ha doblet markedsandelen i løpet av et års tid.

Hindrer konkurranse?
Avtalen mellom Apple og Microsoft har også påkalt interesse hos amerikanske konkurransemyndigheter. IE 4.0 som standard nettleser for operativsystemet i Macintosh, kan innebære handelshindringer.

Integrert i Windows 98
Microsoft forsøker nå å få PC-produsentene til å integrere IE 4.0 i de nye PCene de sender ut på markedet. IE 4.0 blir dessuten integrert i Windows 98. Når nettleseren integreres i operativsystemet, blir det umulig å kople den ut. Netscape går tøffe tider i møte, selv om de fleste nye PCer fortsatt er bundlet med Navigator.