Avtalen mellom Forsvarets tele- og datatjeneste og Telenor Bedrift er en fireårs rammeavtale. I første omgang inneholder den innkjøp av videokonferanseutstyr for omlag åtte millioner kroner, men det kan bli noen titalls millioner i løpet av avtaleperioden, i følge kundeansvarlig Lars Erik Lande i Telenor Bedrift AS, som understreker at det er vanskelig å si eksakt hvor mye penger avtalen vil innbringe.
– De første studioene vil i hovedsak være Tandberg Mastervision 6000, som baserer seg på H.263-standarden og har 29 tommer store skjermer. Dette er leveranser til Forsvarets tele- og datatjeneste, men vi ser store muligheter i andre deler av forsvaret, sier Lande.Han forteller om prosjekter både mot sjøstridskrefter, luftforsvaret og hæren, alt innenfor rammeavtalen. Særlig innen kursing og opplæring er det mye å spare for forsvaret ved bruk av videokonferanse, i følge Lande.Der det ikke trengs store konferansestudioer er også Tandberg valgt. Her med Tandber vision 600, som er en liten ISDN-telefon med skjerm. I tillegg kan Intels PC-baserte løsning benyttes.
Annonse
De løsningene som er valgt, vil fungere like godt over satellittbasert ISDN som landbasert ISDN. Utstyret benytter fra to til seks ISDN B-kanaler. Tandberg ble valgt som leverandør foran Sony og Picturetel. Mye av årsaken til at Tandberg ble valgt er at selskapet var svært tidlig ute med utstyr basert på H.263-standarden.Det er Telenor Bedrift i Trondheim som skal stå for drift og opplæring av forsvarets personell på bruk av videokonferansestudioene. Mye av arbeidet skal skje via fjerndiagostisering, men om noe skjer, rykker teknikere ut. Grønt nummer og web-tjenester skal benyttes til kommunikasjon mellom brukere og teknikere hos Telenor i Trondheim.– Et kompetent støtteapparat og konkurransedyktige priser var viktige elementer da vi valgte Telenor, sier Barbro Onsøien i Forsvarets tele og datatjeneste.
Forsvaret forventer å spare mye penger på bruk av videokonferanse. Kompetanse kan hentes inn fra hele landet hurtig, blant annet til fjernundervisning, jobbintervjuer og ren masseinformasjon til store forsamlinger. Da spares enorme utgifter til reisevirksomhet, samtidig som informasjon kan nå ut hurtig.Forsvaret startet utprøvingen av bildetelefoni i 1991 med spesialtilpasset utstyr fra Tandberg. Nå er imidlertid utstyret standardisert, slik at det er mulig å benytte utstyrt fra forskjellige leverandører om hverandre.
Annonse