Annonse


Vietnam kjøper tele

Etter to års venting på grunn av interne stridigheter i lederskiktet i Vietnam, har endelig France Telecom, NTT International i Japan og britiske Cable & Wireless fått svar: De tre får dele jobben med å bygge ut og drive 1,3 millioner landbaserte linjer i Hanoi og Ho Chi Minh City, sammen med Vietnam Posts & Telecommunications (VNPT). Jobben er ifølge Financial Times verdt 870 millioner amerikanske dollar, eller i underkant av 6,4 milliarder kroner.

Høyst sannsynlig vil også australske Telstra få underskrevet en kontrakt, det mangler bare styrets godkjenning. Denne er verdt 300 millioner dollar, eller omlag 2,2 milliarder kroner.

Ni linjer ut av landet
For ti år siden var Vietnam kyttet til utlandet med kun ni telelinjer. Når nå de utenlandske investorene skal bygge og drive telelinjer i 15 år i Vietnam, er dette en del av det statsbærende partiets plan for å øke telefontettheten.

Cable & Wireless og NTT International vil dele jobben med å installere og drive 500.000 linjer i Hanoi. Dette vil kreve omlag 1,4 milliarder av hvert av selskapene. France Telecom og Telstra skal gjøre samme jobb overfor 800.000 linjer i Ho Chi Minh-byen, som er det komersielle sentrum i landet. France Telecom vil her investere 3,4 milliarder kroner.

Mangler penger
Årsaken til at det vietnamesiske televerket VNPT benytter utenlandske investorer, er mangelen på penger til å bygge ut telenettene. Betalingen kommer blant annet fra deling av omsetningen fra innenlandske og utenlandske samtaler i en 15-årsperiode.

Annonse