Viruskiller

Annonse


Nyttig viruskiller

ViruskillerSiste uke før ferien rapporterte antivirusbeskyttelsen på maskina mi om to virus fra forskjellige kilder. Uka før kom ett angrep. Den ene virussprederen var et nyhetsbyrå, den andre en av de største datadistributører i landet, mens den tredje var et datafirma i Sverige, som forøvrig selger antivirusprogrammer i sin egen butikk – pinlig.

Uvitende om smitten
Felles for alle tre, og mange andre i samme situasjon, er at de ikke visste om at de spredde macrovirus. Årsaken til dette er at ingen av de tre benyttet macroer, eller hurtigtaster generelt. Men én av dem hadde reagert på at Microsoft Word-programmet oppførte seg litt «uggent».

Felles for alle var også takknemlighet for avsløringen, samtidig som de la seg flate i dyp beklagelse over å ha levert fra seg infiserte word-vedlegg.

Felles for alle var løfte om å kjøpe inn en eller annen variant av virusbeskyttelse på innkommende epost og dess like.

Annonse


Bare brente barn skyr ilden
Før vi i Dagens Telecom og Telecom Revy fikk besøk av macrovirus første gang, hadde selvsagt ikke vi heller virusbeskyttelse på alle maskiner som mottar epost. Det skapte store problemer. Macene lot seg rense med SAM, mens det var litt verre med wintel-maskinene.

Etter å ha mislyktes med en rekke måter å fjerne virusbefengte filer fra PC-diskene fant vi fram til F-macro, et gratis lite dos-program som man finner på PDIs hjemmesider. (www.pdi.no). Programmet oppdateres med nye virusdefinisjoner mange ganger i uken, ifølge leverandøren. Hittil er 1149 virusdefinisjoner på plass, og nye kommer stadig vekk. Programmet er manuelt: Du setter det i gang når du trenger det, og det gir ingen preventiv beskyttelse.

Prevensjon nødvendig
PDI selger også mer preventive virusprogrammer under navnet F-prot, men for dem som, i likhet med undertegnede, må bli plaget av virus før de skjønner alvoret, er F-macro et behagelig bekjentskap. For en barket MacIntosh-bruker er det litt krøkkete å forstå dette dos-programmet med sine kommandolinjer, men når prinsippet er forstått er det lett å benytte.

– Nå for tiden er det macrovirus som er hovedproblemet når det gjelder virus. Likevel er det mange som ikke tar macrovirus alvorlig. De benytter virusprogrammer som ikke tar seg av denne virustypen. Stadig flere kommer bort i fenomenet. Og selv om ikke macrovirusene skader informasjonene oppleves det som svært tidkrevende og stressende å forsøke å fjerne dem, skriver daglig leder Per Hansen i PDI i en pressemelding. Han kan når som helst få vår underskrift på dét utsagnet.