Buisnessweek

Annonse


Mangler 400 000 programmerere

BuisnessweekHigh-tech hodejegere fra Andersen Consulting, Microsoft og IBM gjennomsøker tekniske skoler i Budapest og jobbmesser på Manila for å finne ledige programmerere, men informasjonsrevolusjonen mangler sitt viktigste råstoff – brainpower, skriver Business Week i siste nummer.

USA mangler 190 000
I USA, som utgjør to tredjedeler av verdens 2.250 milliarder kroner store programvaremarked, er det 190.000 ledige high-tech jobber. På verdensbasis er det 400.000 ledige stillinger. Det er ca 6 millioner programmere i verden – derav 2 millioner i USA og 1 million i Japan.

Talentjakt på gamlehjem
Både europeiske og amerikanske studenter synes at programmering er kjedelig, og velger andre fag. Antall datastudenter i USA har falt fra 48.000 i 1984 til 26.000 i år.
Datafirmaene rekrutterer matematikklærere og gjennomsøker gamlehjem etter pensjonerte stormaskinprogrammerere.

Virtuelt skiftarbeid
Firmaet Ernst & Young har laget virtuelle programmeringsfabrikker som jobber på skift med avdelinger i California, Israel og India. Etter at programmere i California har skrevet kode i 8 timer, sender de jobben videre via satellitt til neste kontinent som 8 timer senere ekspederer koden videre til neste kontinent.

Annonse


300 000 kodelinjer til mobiltelefon
Jobben med å programmere går ikke raskere nå enn før. Selv topp-programmerere kan sjelden skrive mer enn 10 kodelinjer hver dag. En mobiltelefon kan kreve over 300.000 kodelinjer. I tillegg til andre oppgaver, byr «År 2000-problematikken» og ECU-valutaen på nye utfordringer for programmererne.

India, Russland og Kina
Dataselskapene håper å hente flere folk fra India, Russland og Kina, men etterspørselen er fortsatt større enn tilbudet. High-tech-paradiser som Israel, Irland og Sri Lanka har også underskudd. Irene frykter at de vil miste nyinvesteringer fra Hewlett-Packard, IBM og L.M. Ericsson, hvis de ikke greier å spa opp flere programmerere.

Internett best betalt
Etterspørselen har siste år presset datalønningene i USA opp med gjennomsnittlig 13 prosent. Best betalt er Internett-programmererne som svømmer i aksjeopsjoner. Dernest kommer konsulenter med lønninger mellom 600.000 og 3 millioner kroner. Lavest betalt er programmererne i Bangalore i India, som bare tjener drøye 50.000 kroner. Microsoft planlegger nå å invitere arbeidsløse europeere til gratis opplæring.

Annonse


Annonse


Annonse