Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Optimist for ADSL i Norge

OSLO: – Norge har et bedre telenett enn amerikanerne, og vil derfor kunne innføre ADSL mindre smertefullt enn i Amerika, sier sjefsingeniør Knut Sinkerud i Telenor FOU til Dagens Telecom.

Deskillustrasjon
ADSL er teknologien som vil kunne revolusjonere hastigheten på nedlasting av data fra Internett, og det over vanlig kobberkabel. Teknologien overfører data opp til 200 ganger raskere enn vanlig modem, og opp til 125 ganger raskere enn ISDN.

Optimistisk
Sinkerud i Telenor FOU er optimistisk til innføring av ADSL i Norge. Mye taler for at Telenor ikke får de samme problemene som amerikanerne opplever. Blant annet har Telenor et bedre og nyere telenett, men det må utføres tester:

– Det ser ut til at ADSL er en meget robust teknologi. Engelske BT har størst erfaring med tester av 2.500 tilknytninger, og teknologien fungerte bra både gamle nett og sentraler. Hittil har ikke Telenor testet ut ADSL i stor skala, kun 40 abonnenter har testet ADSL for tjenesten Video on Demand i Oslo-området, sier Sinkerud.

ADSL etter nyttår
Telenor Nett har tidligere sagt at ADSL kan komme som et tilbud allerede i løpet av dette året.

– Vi vil antakelig foreta en større uttesting av ADSL i Telenors nett i høst. Det har vært sterke krefter i sving for en raskere lansering av ADSL enn tidligere planlagt. Men en kommersiell introduksjon av teknologien vil neppe komme før nyttår, sier Sinkerud til Dagens Telecom.

Kostbar affære?
I første omgang kan ADSL bli kostbart for forbrukerne, men Sinkerud mener det er alt for tidlig å kunne uttale seg om kostnadsnivået i Norge. Prisene i USA er høye, fra 440 kroner hos Bell Atlantic og opp til 1.100 kroner måneden hos Pacific Bell opplyser Sinkerud.

– Alle nye løsninger er kostbare i startfasen, det må bli volum på utstyr og antall abonnenter før prisene kommer på et mer folkelig nivå. I første omgang vil nok fremdeles ISDN være «folkemodellen», mens ADSL blir et tilbud for båndbreddehungrige som er villige til å betale litt ekstra for det, sier Sinkerud til Dagens Telecom.
Annonse
Stikkord: Mobil