Øyeblikk

Annonse


Penger med et øyeblikk

Øyeblikk– Iris-identifikasjon er den sikreste måten å gjenkjenne mennesker på, sier salgssjef for selvbetjening Trond Audun Sørensen i NCR Norge til Dagens Telecom.

Testes ut
NCR har inngått en avtale med Sensar Inc. som har utviklet iris-identifikasjon for bankvesenet. De to skal utvikle minibanker med denne type identifisering, de første minibankene skal være i bruk i løpet av året.

– I første omgang skal de nye minibankene testes ut i USA og Afrika. Testene vil foregå i slutten av 1997 og tidlig i 1998, sier Sørensen til Dagens Telecom.

Ikke i Norge?
Iris-identifikasjon er kanskje mest aktuelt i land som fra før av ikke har utbygd minibankstruktur slik vi har det her i Norge. Der kan bankene hoppe over kort og koder og gå rett på iris-identifikasjon.

Annonse


– I Norge er allerede sikkerhet med kort og kode innarbeidet, men iris-identifikasjon kan komme som et tillegg til dagens sikkerhet. Vi har informert de store bankene i Norge om det nye produktet, og regner med å diskutere om dette kan bli aktuelt i Norge. Iris-identifikasjon kan også brukes på mer lukkede tjenester som informasjonsterminaler og butikkterminaler, sier Sørensen til Dagens Telecom.

Sikkert som banken
Iris er den mest unike strukturen i kroppen, og iris forandrer seg ikke ved aldring slik stemme, ansikt og hender gjør. Derfor er iris-identifikasjon en meget sikker metode for å gjenkjenne en person.

Øyet blir filmet med et vanlig videokamera, ved hjelp av avansert datateknologi lagres iris-identifikasjonen. Når du senere skal ta ut penger filmes øyet ditt igjen, med en avstand på opp til en meter. I løpet av et par sekunder er du identifisert. Deretter er det bare å ta ut det du trenger, så fremt du har penger på kontoen.