Lastebilsimulator

Annonse


Ta lappen virtuelt

Lastebilsimulator– Dette er det første fullstendige treningssystem for bilførere i Europa, sier Martin Hansen i tromsøfirmaet Autosim AS. Det nordnorske firmaet er med i et europeisk konsortium under ledelse av Renualt. Modellen er laget med tanke på yrkessjåfører.

– En variant for personbilførere er imidlertid på vei, og vi regner med å levere et par slike i løpet av året, sier Hansen.

Virtuelt landskap
Prototypen på modellen som nå er ferdig har fått navnet TRACS og finnes ved Frankrikes største treningssenter for yrkessjåfører. Dette sentret alene utdanner mer enn 50.000 sjåfører i året.

Det norske firmaet har levert den visuelle databasen som brukes i modellen. Databasen er bygd opp som en landskapsmodell som representerer et område på 20 x 25 kilometer. En firefelts motorvei går rundt hele landskapet, og det er lagt inn trafikkmaskiner av ulik vanskelighetsgrad. Småveier, ramper og rundkjøringer er det også flust av.

Annonse


Lyd og bevegelse
I tillegg til den visuelle delen, har anlegget lyd og en kabin som etterligner de bevegelser en sjåfør vil oppleve i det virkelige liv. Dermed er den håpefull sjåførkandidat sikret en opplevelse som ligger svært nær opptil virkeligheten.

Måler ferdighetene
Autosim har også levert systemet som beveger kabinen. Martin Hansen forteller til Dagens Telecom at det ikke bare er den virkelighetstro simuleringen som gjør denne maskinen unik:

– Systemet forteller også instruktøren om dine ferdigheter og hvilke deler du eventuelt må ta om igjen. Det er der styrken ligger.

Annonse


Annonse


Annonse