Annonse


Playboy ser deg

Derfor tar de i bruk digitale vannmerker for å avsløre piratkopiering. De påstår at de kan registrere alle ulovlig nedlastete bilder som ligger på Internett.

Nettkledde damer
Playboy tar i bruk den mest aggressive teknologien hittil for å avsløre ulovlig bruk av deres bilder.

– Vi så våre rettigheter bli krenket overalt, sier visepresident for nye media Eileen Kent i Playboy Enterprises. Dette er selskapet som har rettighetene til Playboy. – Denne teknologien kan være løsningen, sier hun til New York Times.

På fersken
Å stjele bilder på nettet er så lett at det har satt Playboy i knipe. På hjemmesidene til magasinet er det noen gratisbilder, som lettbent kan beveges over til andre hjemmesider. Playboy planlegger også en tjeneste der det blir mulig å laste ned bilder mot betaling.

Annonse


Enkelt å fuske
Det er vanlig å merke bilder med tekst i begynnelsen av filen. Denne teksten er lett å oppdage og å fjerne. Det gjør det da også lettere å påstå at bildet ikke er lastet ned fra Playboys hjemmeside, og at en ikke var kjent med at en krenket eiendomsretten. Dette gjør etterforskningen og erstatning vanskeligere.

Skjult tekst
Digimark, som selskapet bak tjenesten heter, har valgt å legge identifikasjonstekst spredd i selve billedfilen. Når en fil med et slikt vannmerke åpnes i program som Photoshop eller Corels bildebehandlingsprogram, så dukker det opp et vindu med opplysninger om eiendomsrettigheter til fotografiet og om eventuelle muligheter for å leie bildet.

Holder øye med
Dette vannmerket skal holde seg inntakt også om bildet beskjæres, sier firmaet.

Playboy vil også ta i bruk Digimarks søkeprogram Markspider, en tjeneste som scanner Internett på jakt etter ulovlig kopierte bilder.

– Vi ønsker å holde oversikten med hvem som gjør hva, hvor og når med våre ting, sier Playboys visepresident Eileen Kent.