Annonse


IP-telefonens 2. fase

Selskapets mål er å selge private nettverk – og å bruke IP for å hjelpe nye operatører inn på de gamle telemonopolenes enemerker.

«Naturlig» oppkjøp
Det har vært sett på som helt naturlig at Ascend skulle kjøpe Cascade. En leverandør av aksessprodukter for oppringt samband (først og fremst Internett-trafikk) har også behov for å kunne tilby svitsjene som fordeler den innkommende trafikken videre i nettet.

Men for Ascend har oppkjøpet av Cascade også videre aspekter: Med Cascade med på laget vil selskapet være godt stilt i den kommende kampen om IP-telefoni.

Næringslivsmarkedet
– Det er helt riktig at IP-telefoni slik man i dag tenker på det, ikke holder mål, sier Larry Jackson, Ascends Europasjef til Dagens Telecom. Men det er fordi internett-telefonen først og fremst brukes når fattige studenter i USA skal ringe til sine foreldre hjemme i Europa.

Annonse


– Dette medfører at samtalen underveis foretar de rareste rutersprang over forskjelligartede internett-forbindelser. Situasjonen er imidlertid helt annerledes hvis vi tar for oss det som skjer i det interne nettet til en internett-leverandør, sier Jackson.

Kontroll
Mange store leverandører har god kontroll over sitt eget nett, noe som er nødvendig hvis de skal kunne selge sine tjenester til næringslivsmarkedet.

Hvis leverandøren har denne kontrollen,er det relativt enkelt å selge Internett-aksess med garantert båndbredde og responstid til sine kunder – i hvertfall så lenge de holder seg i leverandørens eget nett. Og da er det også godt mulig å reservere tilstrekkelig båndbredde til at IP-telefoni blir godt nok, enten man snakker om responstid eller samtalekvalitet.

Ikke teleoperatør-nivå
– Problemet er imidlertid at IP-nettet ikke ble utviklet som et nett på operatør-nivå, slik eksempelvis telenettet er, sier Jackson.

– Man aksepterte feil i gamle dagers datatrafikk. Alt som skjedde var at man sendte datapakkene om igjen. Men i dag er det mulig å sikre seg tilgang til en nesten feilfri nett-trafikk, hvis man vil betale for det. Da kan man plutselig utnytte nettet til funksjoner som i første omgang ikke hørte med. Deriblant finner vi tale. Dette er tjenester på første klasse, som Internett-leverandørene kan ta seg bedre betalt for enn det de kan gjøre for vanlig surfing på økonomiklasse. Derfor er det interessant for leverandørene.

Katastrofe for teleoperatørene?
– Det er klart at mange operatørerer ikke liker tanken på at Internettet også skal overføre taletrafikk, siden de jo alltid har tjent godt på å sette opp internasjonale samtaler. Men enkelte operatører, med Telecom Finland i spissen, har sett at dette tvert imot gir muligheter:

Tilby et tilstrekkelig godt IP-nett, blant annet med plass for Internett-telefoni, og du kan faktisk ta høyere pris for tjenesten enn det du kan ta for vanlig Internett. Det kan altså bli penger av det, uansett, mener Jackson.

Penger i IP-svitsjing
Og for Ascend er det meningen at pengene skal komme fra svitsjene som gjør dette mulig:

Når man får inn IP-trafikk til Ascends aksess-servere, går den videre til Cascades IP-svitsjer og derfra rutes den ut i nettet.

Internasjonal Bypass
– Dette er en klar mulighet for nye, uavhengige leveandører, siden de kan satse på rimelige IP-svitsjer som alternativ til teloperatørenes store, tungdrevne svitsjer basert på signaleringssystemet SS7, sier Jackson.

– Det er en utmerket mulighet for Internett-leverandører med et internasjonalt nettverk, som EU-nett, eller UUNet. Det kalles Internasjonal Bypass. Teleoperatørene hater det, men det er en utmerket måte for dagens Internett-leverandører å skaffe seg ny business på, mener Ascends Larry Jackson.

Annonse


Annonse


Annonse