Gro I. Groven

Annonse


Usunn børs i Norge

Gro I. GrovenHjemvendte nordmenn som har gjort karriere i utlandet har ofte videre perspektiver enn de som bare har plasket i vår hjemlige andedam. Så også med Jørgen Bredesen, nytilsatt administrerende direktør for Philips Personal Communication for Europa, Midtøsten og Afrika.

Et liv i utlendighet, blant annet som mangeårig direktør for Motorola i England, har gjort at Jørgen Bredesen reagerer på de store svingningene i verdifastsettelsen for teknologibedrifter på Oslo børs.

Usunn spekulasjon
– Jeg er ingen ekspert på kjøp og salg av aksjer. Likevel er min mening at det bør foretas inngrep i de spekulasjonene som skjer rundt teknologi-aksjer på Oslo børs, sier Jørgen Bredesen.

– Det virker som om flere av disse selskapene har en verdiøkning på aksjer som ikke på noen måte står i forhold til substans i selskapene. Det kan av og til virke som om verken gründere eller markedet forstår innhold og omfang av de visjonære prosjekter som blir beskrevet for å lokke til seg kapital.

Annonse


Kortsiktige gevinster
– På Oslo Børs virker det som om målet for spekulantene er å skaffe seg kortsiktige økonomiske gevinster, i steden for å gå inn for langsiktig verdiskapning i selskapene de kjøper aksjer i, sier Bredesen.

– Hadde de samme svingningene på aksjemarkedet skjedd for eksempel i USA, er det min overbevisning at det hadde det blitt satt i gang etterforskning fra myndighetenes side.

Innsidehandel
Det snevre miljøet rundt Oslo børs har ført til flere tilfeller av innsidehandel. Dette er usunne tendenser som gir meg vond smak i munnen. Sett fra et forbrukersynspunkt er forretningsmoralen her i landet kanskje ikke alltid så god som vi ønsker å tro.

– Det trengs derfor noen som stiller spørsmål om dette er en samfunnsgagnlig utvikling på sikt, sier Bredesen.

Annonse


Annonse


Annonse