Arkivfoto

Annonse


Telenors italienske håp

ArkivfotoBritish Telecommunications og Telenor skal gi den faglige tyngden til det nydøpte Picienne-konsortiet, som ellers omfatter det italienske TV-selskapet Mediaset SpA (med Silvio Berlusconi som stor-aksjonær) og Banca Nazionale del Lavoro SpA. Telenor og BT samarbeider allerede om mobiltelefonutbygging i Tyskland, hvor Viag Interkom tidligere har fått konsesjon.

Deutsche Telekom
Selskapets hovedmotstander i den kommende kampen om mobil-lisensen vil være en allianse som ledes av det italianske energikonsernet Ente Nazionale per l’Energia Elletrica SpA (ENEL). Dette selskapet har Deutsche Telekom med på laget. Den italienske regjeringen har tidligere sagt at konsesjonsutlysningen vil komme innen utgangen av juni.

For sent?
I dag har Italia en mobiltelefon-dekning på 12,6% av befolkningen. Men markedet er et av de raskest voksende i Europa. Man regner med at andelen vil øke til omlag 30% innen år 2000. Derfor er det stor interesse for den nye konsesjonen.

Det er imidlertid mange som mener at den tredje mobiltelefon-lisensen kommer for sent, I dag har de to eksisterende operatørene, Telecom Italia Mobile og Omnitel Pronto, et godt grep om markedet – og analytikere mener at det vil være vanskelig å ta igjen forsparanget. Britiske Salomon Brothers mener for eksempel at den tredje operatøren bare vil ha en markedsandel på 6% i 2005, mot 68% for TIM og 25% for Omnitel.