Wikstøl

Annonse


Verdens største nettverk

WikstølBak de fire bokstavene SITA skjuler det seg et gigantisk globalt telenett. Paradoksalt nok er det nærmest ukjent i Norge, til tross for hundrevis av kunder innen et dusintalls forskjellige bransjer.

Konseptet er basert på leide linjer. Selskapet kobler kundene sammen i et nettverk med egne svitsjer og rutere og tar totalansvaret for kunden – uten at det har noen form for alliansepartnere.

Telekommunikasjonens BMW
– Business as usual, smiler Borgersrud og bekrefter at han gjør lite eller ingenting for lokal PR og markedsføring: – Kundene kommer.

Men så er det heller ikke noen telekommunikasjonens “folkevogn” vi snakker om, snarere en BMW. Selskapets ambisjoner innebærer ikke desto mindre fullt kjør på alt, fra telefoni til Internett.

Annonse


– Men vi vil nok aldri satse på å selge Internett til privatkunder, legger Borgersrud til.

Verdens største
5.000 ansatte i 225 land sørger for at verdens største private telenett er oppe og går til enhver tid. De er størst på datatransport og nummer fem i verden om vi regner med telefoni.

30 år i Norge
Plattformen er den samme i hele nettet: Cisco svitsjer og Nortel rutere – og kulturen er stabil. Faktisk har SITA vært i Norge siden 1967. Nå er nær sagt hele kloden innlemmet i gruppens virksomheter.

– Da jeg kom på jobb i dag, lå det melding fra Singapore om at det var en feil hos en lokal kunde i Oslo, sier Borgersrud.

Slik overvåkes hele nettet av tre ‘supercenters’: Paris, Atlanta og Singapore jobber på skift etter som det passer med tidssonene.

Teleks for flybransjen
I Norge har SITA et dusintalls ansatte. Flyentusiaster vil kjenne igjen navnet SITA fra flyselskapene. SITA drev en gigantisk telekstrafikk og hadde godkjenning fra daværende Teledirektoratet fordi de beveget seg inn på Televerkets eneområder.

Telekstrafikken dreide seg om alt fra bestillinger av flyseter til fraktlister og passasjerlister. Og det ble mange av dem. Bare i Norge kunne det bli ekspedert nærmere 50.000 teleksmeldinger på en måned på midten av 70-tallet.

Intranett
I dag har SITA senter i Oslo, Bergen, Stavanger og node i Eik i Rogaland (Inmarsat). Kundene er fra flyselskap, reiselivsbransjen, speditører, shipping, forsikring og oljeindustri. Ett av produktene er PVC, og da er det ikke plast vi snakker om, men IP-nettet Private Virtual Circuit.

Ingen lansering
Selve SITA-navnet vil sannsynligvis alltid forbli ukjent for de fleste. På flyplassene vil riktignok SITA alltid være SITA, men i vanlig kommersiell drift vil de gå under navnet Equant. Firmaet er ikke registrert i Norge, men drives via Danmark, mens Equant så smått har vist ansikt i Sverige. Noen norsk lansering derimot – det stiller Borgersrud seg foreløpig avventende til.

Gardermoen-kontrakt
Nylig fikk SITA Airport Services en kontrakt med den nye hovedflyplasssen på Gardermoen ved OSL. Kontrakten omfatter et felles system for alle flyselskapenes passasjerbehandling under innsjekking og ved gate’ne, i tillegg til et grensesnitt for bagasjesystemet.

Annonse


Annonse


Annonse