Fossen

Annonse


Hvem utviklet Java?

FossenFilipowski,– Flip blant venner – er ikke videre optimistisk på Java-programmeringsspråkets vegne.

27 dialekter
– Om kort tid vil det være 27 dialekter av Java. En rekke forskellige mer og mindre “universelle” programmeringsspråk er i standardiseringskomitéene for tida. Som regel betyr dette at det ikke blir noen standard, sa den svartkledde, langhårede gründeren og bedriftslederen da ukeavisen Telecom Revy møtte han under et Oslo-besøk nylig.

– En annen sak er at om fem år vil alle tro at det var Microsoft som utviklet Java, for så dårlig husker vi, mente Flip.

Teknologi-drevet
Fra han startet Platinum i 1987 har Flip bygd opp selskapet til en dominerende leverandør av kompliserte programvarer på verdensbasis. Selskapet har blant annet skrevet Tandems Cluster-programvare for nonstop computing og DECs unix-variant.

Annonse


Bred pensel
Flips egen posisjon er også vel underbygget. Da han etter foredraget forklarer sine interesser for å stå på teaterscenen, faller noen av brikkene på plass. Han er en imponerende taler. Ikke bare ser han ut som en mellomting mellom en rockemusiker og en karikert Harley Davidson-entusiast, men han maler sine påstander ut med bred pensel.

Teatralsk
I løpet av to-tre setninger, når han snakker om hvor dårlig vi husker gårsdagens topp-selskaper i programvarebransjen, forteller han at Netscape er død, Novell på vei ned, at klient/tjener-teknologien varte i tre år før den tok slutt, at Sybase og Informix ville falle helt ut av lista over store databaseselskaper og at Internett-perioden er over, for så seinere å moderere utsagnene.

Minnet er kort
– Hvis jeg påstod at ingen her ville huske firmanavnet Microsoft om tolv år, ville dere fnyse av uhyrligheten. Men minnet er kort. Programvareselskaper som bare har ett bærende produkt er tilsvarende kortlivet, sa han og understreket at Platinum ikke står ustøtt på ett bein.

– Vi skal være ett av de seks-sju programvareselskapene som overlever framover til år 2000 og videre, sa han.

Må kjøpe de små for å overleve
Platinum, som har 4000 ansatte og en omsetning på i underkant av en halv milliard dollar, kjøpte omlag 50 selskaper i fjor, og vil kjøpe flere. I følge Platinums egne tall var de det 10. største programvarehuset i 1996.

– De som skal overleve må vokse og kjøpe små bedrifter. I løpet av 1998 er Platinums mål å nå en omsetning på én milliard dollar. Hvis vi ikke når denne størrelsen vil vi være sårbare i forhold til konkurrentene, sier mannen som sitter på omlag ti prosent av aksjene i det børsnoterte selskapet (Nasdaq).

Ikke slåss
– Noen selskaper kan vi ikke slå. Derfor har vi holdt oss unna. Det gjelder særlig Oracle og Microsoft. Den kampen overlater vi til Computer Associates og andre som har lyst til å brekke ryggen.