Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Internett fra ballong

OSLO: Trådløst mottak av Web-sider fra «værballonger» i 1.5 megabit/s høres vel interessant ut? Ingen ventetid, og det allerede fra 1999, skriver ukeavisa Telecom Revy.

Deskill
Dette kan bli realitet allerede om ett par år. Stratospheric Telecommunications Services første ballong planlegges sendt opp i 1999. Kommunikasjonen foregår mobilt via 5 dBi antenner.

Jet-ballonger
Et internasjonalt konsortium under ledelse av amerikanske Sky Station står bak planene. Minst 250 varmlufts-ballonger skal opp og holdes på plass 20 – 30 kilometer over jordens overflate av små jetmaskiner. Hver ballong vil dekke et 750.000 kvadratkilometer stort område og besørge kommunikasjon i 47 GHz frekvensområdet.

Bærbar video?
Bærbare Sky Station terminaler planlegges solgt for rundt $100. PC-brukere vil få dataene gjennom et PCMCIA-kort. Med kraftige fast monterte antenner vil hastigheten kunne nå opp i 155 Megabit/s (OC3). Tjenesten vil også kunne brukes av portable videotelefoner og til Web TV-anvendelser.

Brukere skal kunne sende data direkte til en Sky Station eller den nærmeste «Sky Station Gateway» via telefonnettet. Norske Internett-leverandører inviteres til å bli med på http://www.skystation.com/join/.

Sterke partnere
Sammen med Sky Station står blant annet Finmeccanica SpA. Alenia Aerospace (Italia), Thomson-CSF Communications (Frankrike), Scale Composites Inc. (USA), Lindstrand Balloons Ltd. (England) og Spar Aerospace (Kanada).

Frekvensauksjon
The U.S. Federal Communications Commission godkjente planene i mai. Neste skritt er å by på båndbredde i det nye frekvensområdet på den amerikanske regjeringens neste frekvensauksjon. Da få selskaper ser ut til å ha teknologi som kan dra fordel av det nye frekvensområdet, kan dette bli problemfritt.

De europeiske partnerne venter endelig godkjennelse for bruk av båndbredde på denne høyden senere i år. Dermed er det tilsynelatende rett frem. De antyder brukerpriser på fra et par cents pr. minutt for 64 Kbits/s kanaler.