Deskill

Annonse


Internett fra ballong

DeskillDette kan bli realitet allerede om ett par år. Stratospheric Telecommunications Services første ballong planlegges sendt opp i 1999. Kommunikasjonen foregår mobilt via 5 dBi antenner.

Jet-ballonger
Et internasjonalt konsortium under ledelse av amerikanske Sky Station står bak planene. Minst 250 varmlufts-ballonger skal opp og holdes på plass 20 – 30 kilometer over jordens overflate av små jetmaskiner. Hver ballong vil dekke et 750.000 kvadratkilometer stort område og besørge kommunikasjon i 47 GHz frekvensområdet.

Bærbar video?
Bærbare Sky Station terminaler planlegges solgt for rundt $100. PC-brukere vil få dataene gjennom et PCMCIA-kort. Med kraftige fast monterte antenner vil hastigheten kunne nå opp i 155 Megabit/s (OC3). Tjenesten vil også kunne brukes av portable videotelefoner og til Web TV-anvendelser.

Brukere skal kunne sende data direkte til en Sky Station eller den nærmeste “Sky Station Gateway” via telefonnettet. Norske Internett-leverandører inviteres til å bli med på http://www.skystation.com/join/.

Annonse


Sterke partnere
Sammen med Sky Station står blant annet Finmeccanica SpA. Alenia Aerospace (Italia), Thomson-CSF Communications (Frankrike), Scale Composites Inc. (USA), Lindstrand Balloons Ltd. (England) og Spar Aerospace (Kanada).

Frekvensauksjon
The U.S. Federal Communications Commission godkjente planene i mai. Neste skritt er å by på båndbredde i det nye frekvensområdet på den amerikanske regjeringens neste frekvensauksjon. Da få selskaper ser ut til å ha teknologi som kan dra fordel av det nye frekvensområdet, kan dette bli problemfritt.

De europeiske partnerne venter endelig godkjennelse for bruk av båndbredde på denne høyden senere i år. Dermed er det tilsynelatende rett frem. De antyder brukerpriser på fra et par cents pr. minutt for 64 Kbits/s kanaler.