Annonse


Kort for småpenger

De første forsøkene er startet med småpengekortet CLIP – som skal være verdens første kort for flere valutaer – hvor et forhåndsbetalt beløp er «satt inn» på kortets databrikke. Kortet er beregnet for bruk der det tidligere ikke har vært regningssvarende å bruke kort; aviskiosker, blomsterhandlere, snack-barer, bakere og lignende. Kortet kan lades opp fra en betalingsterminal, eller en spesiell minibank.

Små beløp
Onsdag kjøpte direktør i Europay International Loius-Noel Joly en sandwich og en brus hos en kjøpmann på Wenceslas-plassen midt i Praha. Dette var verdens første offisielle transaksjon med bruk av det nye kortet.

I første fase av prosjektet vil 25 tsjekkiske kjøpmenn delta i prosjektet. Dette tallet skal økes til hundre i løpet av året, melder Europay International i en melding. I løpet av 1997 skal det v ære 10.000 kort i omløp.

Over hele verden
Det er tre av de største tjekkiske bankene som sammen med Europay starter forsøk med småpengekort – eller en såkalt «elektronisk lommebok». I den første tiden vil det være et lokalt forsøk i Tsjekkia. Etterhvert er det meningen at kortene skal kunne brukes over hele verden, og at de også skal kunne brukes på kort fra flere store kortselskap.

I Uppsala i Sverige er det nylig avsluttet et prøveprosjekt med «elektronisk lommebok». Fire av fem forretninger ønsket ikke å fortsette etter at prosjektperioden var over. Årsaken var at de syntes omkostningene ble for store på små transaksjoner.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse