Joramo

Annonse


Ingen nyvinninger

JoramoIntegrasjonen av tale i ATM-nett, Frame Relay og til og med i et vanlig IP-nett som Internett, har mange tilhengere selv om det er åpenbart at det alt overveiende av taletrafikken vil gå via tradisjonell Layer 1- nett som telenettet, ennå i lang tid. Vi skal komme tilbake til dette i en senere artikkel.

Gigabit IP-svitsjing for Ethernet har eksistert et års tid, men ser nå for alvor ut til å ta av som et meget sterkt alternativ til for eksempel ATM.

IP
Det fordrer rene IP-nett, men det er også en annen klar trend: Det er de som tror at 80 prosent av all datatrafikk vil være IP-basert neste år. I fjor var tallet 36 prosent.

Gigabit-svitsjer
Gigabit-svitsjing er meget kosteffektiv og enkel å implementere. Dette er hovedårsaken til at det blir lansert i all fall minst 20 Gigabit-svitsjer i Las Vegas denne uken.

Eksisternede selskaper som 3Com, Cisco, Bay og Cabletron viste alle Gigabit-svitsjer sammen med en hel del mer ukjente selskaper. Senere i år vil både Intel og Compaq komme med adpater-kort til disse svitsjene.

Beste produkt
Det var derfor ingen tilfeldighet at når de to anerkejnte nettverksbladene Lan Times og Data Communications i går kåret beste produkt uansett kategori, gikk seieren til en Gigabit-svitsj fra Extreme Networks. – Ja, faktisk lanserte dette selskapet en hel familie med Gigabit-svitsjer (Summit) som utmerker seg med sin blokkeringsfrie mekanisme og gode sameksistens med Fast Ethernet-svitsjer.

En ekte Gigabit-svitsj er noe langt mer enn en Gigabit-port på en Fast Ethernet-svitsj, hevder Extreme Networks. Det krever skalerbarhet både hva hastighet, båndbredde, nettverksstørrelse og tjenestekvalitet angår.

Innovasjon
Store selskaper har nå et alternativ til både Fast Ethernet og ATM. Gigabitsvitsjing er kommet ut av krybben. Og det er mange nye selskaper velge mellom. Det er til og med startet et Gigabit-forum der en rekke av verdens fremste innen kommunikasjon er medlemmer. Heldigvis er det ikke her to rivaliserte Gigabit-leire som det var i Fast Ethernet.

Innovasjonen er størst hos nystartede små selskaper vi knapt har hørt om i Norge. Samtlige av sju kåringer til de to magasinene gikk til denne typen selskaper.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse