Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Utfordrer kopi-lovverk

OSLO: USA er misfornøyd med hvordan Sverige og Danmark beskytter rettighetene til dataprogram og truer med å statuere et eksempel for å stoppe piratkopiering.

USA truer nå med å melde Sverige, Danmark, Irland og Ecuador til verdens handelsorganisasjon WTO om de ikke gjør mer for å beskytte opphavsrettene til dataprogram.

Advarsel
Amerikanske myndigheter meldte onsdag at de har besluttet å konsentrere seg om de fire landene i et forsøk på sette et eksempel for andre land.

Milliard-tap
I en rapport som nylig ble lagt fram for den amerikanske kongressen ble det hevdet at bare en enkelt amerikansk programskaper gikk glipp av en omsetning på over 70 milliarder kroner årlig på grunn av piratkopiering.

Mer politi
Sverige og Danmark blir kritisert for at deres lovverk ikke tillater uanmeldte ransakelser av foretak som er under mistanke for ulovlig å kopiere dataprogram.

De fire landene har nå 60 dager på seg til å forhandle fram en minnelig ordning. Om det ikke skjer, vil WTO utnevne en kommisjon som skal se nærmere på saken. Det ventes at denne kommisjonen vil bruke nærmere ett år før den kommer fram til en konklusjon.