Annonse


Virusalarm i Telia

Smitten fulgte med det elektroniske dokumentet som skulle advare om faren for virusangrep.

– Det er en skjebnens parodi, sier Telias sjef for datasikkerhet Ulf Lundin.

Elektronisk post
Det hele skjedde i mars. Sikkerhetssjefen sendte retningslinjer for hvordan vanskelige virusangrep skulle håndteres. Dokumentet ble sendt elektronisk til 40–50 sjefer på Telia Data, i følge det svenske bladet Dagens Nyheter

– Dagen etter fikk vi mistanke om at hadde fått virus på en del maskiner. Etter enda en dag oppdaget jeg at viruset var på min maskin, og at jeg hadde sendt det videre i dokumentet om krisehåndtering.

Annonse


Vanlig virus
Viruset som smittet Telias maskiner er trolig fra USA og kalles Cap A. I følge Lundin har minst 100 svenske bedrifter fått viruset uten å kjenne til det. Bare i Telia er det blitt oppdaget smitte på 32 000 datamaskiner, skriver bedriftsavisen Televärlden.

Viruset er et såkalt makrovirus for Word. Det betyr at det kan skjule seg i et dokument, og blir aktivt når dokumentet leses.