Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Tysk «Internett-sheriff»

OSLO: Den tyske Forbundsdagen behandler nå et lovforslag for å beskytte landets innbyggere mot pornografi og annet illegalt materiale på Internett. «Internett-sheriffen» kan bli aktiv fra 1. august.

Det er første gang et land fremmer lovforslag mot illegalt innhold på Internett. Forslaget er basert på en blanding av selvregulering og offentlig kontroll.

Ikke utenfor loven
– Internett må være et åpent medium, men det kan ikke ligge utenfor loven, sier Bonns utdannings, forsknings- og teknologiminister Jürgen Rüttgers.

Prinsippet er at Internettleverandører ikke kan holdes ansvarlige for materialet som overføres, siden de kun står for selve overføringen. Men den nye loven vil pålegge Internettleverandørene å reagere når de vet at innholdet er ulovlig, fordi de har muligheter til å stoppe det, melder Financial Times.

«Politistyrke»
Lovforslaget kan resultere i et spesielt «Internett-politi», som vil fungere som sivile tjenestemenn hos Tyske Internettleverandører. Disse personene skal se etter ulovlig materiale på Internett og be Internettleverandøren om å stoppe det de finner.

Hvis det Tyske parlamentet godtar lovforslaget kan det trå i kraft allerede fra 1. august.