Annonse


Delvis seier

Forsvarsadvokat John -Christian Elden sier kjennelsen er delvis gledelig, til tross for at retten ikke ga ham fullt medhold.

Nettoperatører har elektroniske kopier av all post som sendes og mottas av sine brukere.

Ikke enig
Advokat John Christian Elden mener at straffeloven ikke gir politiet lov til å ta beslag i den elektroniske posten som nettleverandører Telenor Online har kopi av.

Dette var forhørsretten ikke enig i.

Dommer vurderer
Politiet får mulighet til å gå til Telenor Online og be om kopier av samtlige brev som den siktede i Kværnersaken har sendt. Men deretter skal en dommer gå gjennom saken, og vurdere hva som har betydning i forhold til den saken som etterforskes. Politiet skal bare ha materiale som har betydning for saken.

Taushetsplikt
– Dette er delvis gledelig, sier Elden. Den ga ikke medhold fullt ut. Men vi har fått retten med på vårt syn på at politiet ikke skal få tilgang til overskuddsinformasjon eller post som har gått til journalister og til advokater.

Kan ikke etterforskes
Det er overskuddsinformasjon dersom det i en etterforskning avdekkes at det er begått andre straffbare forhold.

I dette tilfelle betyr det at dersom politiet under gjennomgangen av den elektroniske posten avdekker at det er begått en straffbar forbrytelse og det ikke har noe med forholdet som mannen allerede er siktet i, så skal opplysningene ikke gis til politiet men makuleres.

Vanlig post
Elden mente at elektronisk post skal behandles på samme måte som vanlig post. Det innebærer at politiet har anledning til å ta beslag hos avsender og mottaker, og at disse da har valget på forhånd om de skal ta vare på brev.

Siktede mente i forhørsretten at det å gi innsyn i den elektroniske posten kunne sammenlignes med at Telenor tok opp alle telefonsamtaler på bånd, og at det ikke er lov å gi politiet tilgang til elektronisk post – unntatt i grove narkosaker.

Den siktete jobbet tidligere for Manpower og er mistenkt for industrispionasje.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse