Annonse


Telefonica valgte BT-MCI

Et annet resultat av denne avgjørelsen er at Telefonica trekker seg fra samarbeidet i Unisource, der svenske Telia, Nederlandske KPN og AT&T er med. Spanjolene har hatt 25 prosent av aksjene.

Problem for AT&T
At Unisource-alliansen bryter sammen, er kanskje mest av alt et problem for amerikanske AT&T, som dermed kan få større vansker enn de ønsker seg når det europeiske liberaliserte markedet skal høstes i 1998. I tillegg blir alliansen Telefonica/BT/MCI en alvorlig konkurrent til AT&T i det enorme latinamerikanske markedet.

Fiber gjennom kontinentene
Det første den nye alliansen vil gjøre, etter å ha byttet noen få aksjer mellom selskapene, er å opprette et 50-50 joint venture mellom Telefonica International (Tisa) og MCI, døpt Telefonica Panamericana MCI. Dette selskapet vil skape et pan-amerikansk fiberoptisk nettverk som kan skaffe kundene på de amerikanske kontinentene integrerte kommunikasjonstjenester, inkludert tale, data og Internett-tilgang. Tisa er den ledende teleoperatøren i Latin-Amerika.

Portugisisk allianse
Portugisisktalende Brazil utgjør alene 40 prosent av Latin-Amerikas telemarked. Tilgang til denne pengesekken var nok noe av baktanken da Telefonica og BT/MCI tidligere denne uken gikk inn i den porugisiske teleoperatøren Portugal Telecom.

Tisa hadde i fjor 15 prosent av sin omsetning fra Latin-Amerika, hvor selskapet har bygd seg opp over en tiårsperiode. Markedet i denne verdensdelen beregnes i dag til 36 milliarder US dollar, eller omlag 240 milliarder kroner. Det forventes en dobling fram til år 2000.

Sørøst-Asia neste
Men det er ikke bare Latin-Amerika som er målet for alliansen. Sir Iain Vallance, BTs styreformann sa i forbindelse med samarbeidet at styrken til alliansen vil gjøre dem mye mer tiltrekkende for potensielle partnere i Sørøst-Asia. BT, som ikke er sterke i denne regionen, ønsker å få et samarbeid med japanske NTT.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse