Arkiv

Annonse


Dømt for datainnbrudd

ArkivDommen var enstemmig da Asker og Bærum Herredsrett kjente selskapet skyldig.

Tung kundeliste
Norman Data Defense Systems selger sikkerhetssystemer for data og har blant annet det amerikanske forsvarets Pentagon på kundelista.

Dommen
Selskapet ble i tillegg til boten på 100 000 kroner døm til å betale 80 000 kroner i saksomkostninger og 5 000 kroner i erstatning til Universitetet i Oslo.

Personen som utførte angrepet ble dømt til 10 000 kroner i bot.

Annonse


Demonstrasjon
I et forsøk på å demonstrere for NRK Dagsrevyen at mange bedrifter har dårlig datasikkerhet, forsøkte Norman Data å trenge inn på Universitet i Oslos datamaskiner. Selskapet fant ikke noe hull i sikkerheten, men forsøkene på inntrengning ble registrert av dataansvarlige på Blindern. Angrepet ble meldt til politiet.

Hard kritikk
Sikkerhetsselskapet får nå på pukkelen. I dommen heter det: «Retten oppfatter dette som en form for særdeles aggressiv markedsføring som det bør reageres strengt mot.” Det legges til at selskapet, som er blant verdens ledende innen datasikkerhet, burde holde høyere forretningsmoral.

Setter grenser
Førstestatsadvokat i Økokrim Sverre Lilleng er glad for dommen:

– Denne saken dreier seg om hva en Internettbruker kan tillate seg mot andres maskiner. Det er første gang dette spørsmålet blir prøvet for retten. Derfor er det viktig for oss å fastsette hva som er den nedre grense for innbruddsforsøk over nettet, uttalte Lilleng til Aftenposten Interaktiv etter at dommen var falt.

Vil anke?
Finansdirektør i Norman Data Defense Systems, Jon Kopaas, sa før helgen at selskapet ikke erkjenner seg skyldig.

Selskapets ledelse satt i møte mandag morgen, og det er derfor ukjent om dommen vil bli anket.

Annonse