Annonse


Tester GSM i Tyskland

Det nærmer seg ferietid. Mange nordmenn reiser gjennom Tyskland mot Middelhavet og ønsker å ta med mobiltelefon. Hvilken telefon til hvilket nett er det noen vits i å ta med seg?

Godt utstyrt
Dekningssjef Bjørn Amundsen i Telenor Mobil har testet GSM-900 og GSM-1800 gjennom Tyskland og har avgitt rapport til Dagens Telecom.

Til å utføre testen har han en åtte Watts GSM-telefon med takantenne, tre GSM-900 telefoner med takantenner og to håndholdte GSM-1800 telefoner.

Mange kort
– Jeg hadde på forhånd utstyrt meg med testkort fra E-Plus i Tyskland, sier Amundsen.

– Ved ankomst Puttgarten kom signalene inn fra E-Plus nesten samtidig med D1 og D2 Privat.

Dårlig dekning
Neste strekning var de 900 km til Nürenberg via Hamburg, langs motorvei 7 og deretter nr. 3 helt til Nürenberg.

– Oppsummert har hverken D1 eller D2, som begge er på GSM-900-sambandet, sammenhengende dekning for håndholdt mobiltelefon i bil uten ekstern antenne.

– Selv med utvendig antenne og åtte Watt sendeeffekt, ble det enkelte brudd i noen av de meget korte tunnelene og bak enkelte åser, sier Amundsen.

GSM-1800 lik
– Når det gjelder E-Plus og GSM-1800 er de nesten like som D1 og D2. Noen flere brudd ble det.

– Spesielt var de første 100 km inn i Bayern meget svake, men sammenlignet med D1 og D2 var ikke E-Plus langt etter langs denne motorveistrekningen.

Dårlig innendørs
– Som dekningssjef i Norge kan jeg likevel ikke annet enn å undres over at de tyske nettene generelt gir så svake signaler innendørs. Det er såvidt dekningen holder på flere bensinstasjoner, hoteller og langs veien.

– Borte bra men hjemme best, er Bjørn Amundsens avslutning på rapporten.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse