Jan Erik Range

Annonse


IBM sikrer banken

Jan Erik RangeChristian Thommesen brukte SET-standarden for første gang i Norge da han bestilte en flyreise til Kristiansand med Braathens SAFE.

Alle gode ting er tre
Meningen er å vise at Internett etterhvert blir et sikkert sted å handle. IBM vil være sheriffen på et område som hittil har gått litt på halv tolv når det gjelder å regulere økonomien.

Om det var det Christian Thommesen tenkte på når han brukte uttrykket Wild Wild West i stedet for World Wide Web, eller om det var usikkerhet på om den varslede demonstrasjonen ville gå smertefritt vites ikke. Men han gjennomførte den første offisielle sikre betalingen på Internett – på tredje forsøk.

Trenger visshet
Problemet med nettbetaling er å gi kunden visshet om at hans kredittkort ikke kan misbrukes, og næringslivet visshet om at pengene kommer fram.

Annonse


Flere ledende selskaper, med Europay og IBM blant de ledende, har utviklet SET-standarden (Secure Electronic Transactions) for å trygge betalingsformidling over nettet.

Nettmarkedet vil øke.
Christian Thommesen mener at det vil ta mellom fem og ti år før handelen på nettet blir større enn samlet omsetning for detaljhandelen i USA i fjor. (Omlag 400 milliarder dollar).

I 1996 går et anslag ut på at netthandelen var på 436 millioner dollar, eller vel tre milliarder kroner. Samtidig sier bare fem prosent av amerikanske nettbrukere at de er villig til å gi fra seg nummeret på kredittkortet over nettet.

Stolt
– Nettet vil bli den største, sikreste og billigste måten å handle på ved årtusenskiftet. Derfor er jeg ekstremt stolt over å foreta denne transaksjonen, sa IBMs Christian Thommesen.

Med på demonstrasjonen var også Erik G. Braathen fra Braathens SAFE, adm. direktør Roar Steen i Europay Norge og danske Per Ladegaard fra Pengeinstitutternes BetalingsSystemer – PBS.

Over grensene
PBS gjennomførte verdens første SET-transaksjon i København 30 desember, da blant annet Per Ladegaard kjøpte en bok fra Egmonts bokhandel. Nå var han sendt fra Danmark for også å foreta verdens første SET-transaksjon over landegrensene. Han kjøpte en flybilett over Internettet.

– Jeg gleder meg til å se Norge, sa han.

Og Ladegaard får se mye av Norge fra lufta om han virkelig foretar den bestilte reisen. I tilfelle vil han dukke opp i Bodø 19. april.