Arkiv

Annonse


Telenor i 32 land

Arkiv– Jo, vi fikk ut pengene i siste sekund, smiler Berit Elden. Hun er adm. direktør i Telenor Consult og pengene hun sikter til er oppgjøret for Telenors engasjement i Albania.

Skytemål
Elden var selv i landet og fikk ut Telenors tilgodehavender bare kort tid før urolighetene brøt ut.

– I dag vet jeg ikke hvordan det har gått med ‘våre’ installasjoner. Antennespeilene egner seg godt som skytemål, sier hun ettertenksomt.

32 land
Albania er et godt eksempel på hvordan Telenor jobber i mange av de 32 landene hvor selskapet er representert. Og det gir resultater.

Da prosjektet startet i 1992, lå inntektene til det albanske televerket på USD 7.960 (53.482 kr) og utgiftene på USD 22.350 (150.167 kr). I fjor hadde inntektene steget til 43.446 (291.909 kr), mens utgiftene lå på omtrent samme nivå. Fortjenesten hadde på de fire årene steget fra minus USD 14.390 (96.684 kr) til et pluss på USD 20.434 (137.294 kr)

Brukte sentraler
Tørre tall til side: Filosofien bak det hele var å overføre brukt norsk sentralutstyr som gjorde det mulig for det albanske televerket å tjene penger. Utstyret var en type mobile sentraler, som ga 12.000 nye linjer. Nordmenn ble brukt til installasjon og opplæring av lokalt personale.

Eksporterer omorganisering
Ideen er den samme andre steder i verden som Arkhangelsk og Novgorod. Men Telenor har også andre og kanskje mindre kjente eksportartikkel å by på: Nemlig omorganisering. Erfaringene fra selskapets utallige omstruktureringer og reorganiseringer er nå blitt eksportartikkel og selges til land som Costa Rica og Eritrea.

– Costa Rica er et land hvor vi foreløpig er små, men tror og håper vi kan bli større. Det er et land med sterke motforestillinger mot privatisering og hvor vår modell med et 100 prosent statseid aksjeselskap er et interessant alternativ. Omstilling, ledelse og organisasjonsspørsmål er derfor områder hvor vi er aktive her, sier hun.

Bygger relasjoner
Polen er et annet eksempel. Telenors største omorganisering fant sted 92/93. Mange land ligger noen år etter, men står foran de samme problemstillingene når det gjelder ledelse og organisasjonsutvikling.

I dag kommer ledere i det polske televerket til Norge for å få ledertrening. Gårsdagens hverdag i Telenor er på mange måter morgendagens hverdag i et land som Polen.

– En tilleggseffekt av alt dette arbeidet er den goodwill vi oppnår, sier Elden. Med dette er vi med på å bygge opp langsiktige relasjoner.

Totalutbygging
Men Telenor driver også rådgivning på alle plan i ett og samme land. I Eritrea er Telenor Consult med på å bygge opp et helt televerk fra bunnen av med rådgivning i alt fra vurdering av tilbud til konkrete utbyggingsplaner.

– Vår oppgave blir å hente inn ekspertise fra de ulike fagmiljøene i Telenor-konsernet, sier Elden. som ser for seg stor vekst:

– I første rekke regner vi å vokse mot Europa, som Tyskland, Østerrike og Hellas.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse