Annonse


Ny kabel Europa – USA

Telegiganten AT&T og de europeiske telekonsernene Telecom Italia, Telefonica deEspana, og Companhia Portuguesa Radio Marconi har undertegnet en intensjonsavtale om å bygge en undersjøisk fiberoptisk kabel mellom USA og det sørlige Europa. Kabelen skal binde sammen de to kontinentene i 1999, og prosjektet har navnet Columbus III.

Ny teknologi
Kabelen blir nesten 11.000 kilometer lang. Prisen blir omlag to milliarder norske kroner. Systemet vil bestå av to par fiber og skal kunne overføre opp til 10 gigabits per sekund (Gbps).

Systemet skal ha en innebygget mulighet for å oppgraderes til å overføre fire ganger så mye. I følge en melding fra AT&T tilsvarer dette en kapasitet på nesten en halv million telefonsamtaler samtidig.

Flere stasjoner
Den foreløpige avtalen går ut på å ha tilknytning til Florida og St. Croix på Jomfruøyene på den amerikanske siden. Lisboa og Azorene skal forbindes på portugisisk side. I Spania blir det Conil og i Italia heter knutepunktet Mazara, Italia.

Annonse


AT&T, Telefonica, Telecom Italia og Marconi skal eie og drive sine respektive stasjoner i hjemlandene.

Dagens kapasitet sprenges
– Columbus III vil kunne ta i mot veksten når det gjelder telekommunikasjon fram til år 2010, lover planleggingsdirektør Thomas McInerney i AT&Ts kabelgruppe.

Kabelen er viktig fordi sterk vekst i regionen er i ferd med å sprenge kapasiteten på den eksisterende kabelen mellom de to kontinentene – som er døpt Columbus II.

Annonse