Skjermdump

Annonse


Kakekrig på nett

SkjermdumpCookies er små programbiter som legges inn automatisk når en surfer på nettet. De kan inneholde opplysninger som gjør det unødvendig å logge seg inn neste gang en lander på en side som krever passord. Men den kan også brukes til å registrere vaner til nettbrukeren. De kan brukes til å skreddersy markedsføring.

Lager regler for nettet
– Markedsførerne må få fingrene fra fatet!

Dette mener 10 grupper av organiserte nettbrukere. De har skrevet et brev til IETF og lagt fram et forslag om at brukere skal få hjelp til å begrense bruken av småkakene. IETF – Internett Engineering Task Force møtes denne uken, og er en gruppe eksperter som fastsetter regler for tekniske løsninger på nettet.

– Nei takk !
Forslaget vil endre måten cookies opererer på. Brukere skal kunne stenge dem ute, eller lage en profil som setter begrensinger på hva slags type cookies som aksepteres.

Annonse


Forslaget setter fokus på uenigheten mellom de som priser elektronikkens muligheter for å få opplysninger om brukere, og de som ønsker å skjerme privatlivet.

Bill Clinton
– Muligheten for brukere til å se og utøve kontroll med å gi fra seg personlig informasjon er meget viktig for å få fornuftige retningslinjer på nettet, heter det i en uttalelse som er sendt til ledere i dataselskapene Microsoft og Netscape.

Andre som har fått brevet er lederen for den føderale handelskommisjonen og en rådgiver til president Bill Clinton.

Masete
Både Microsoft og Netscapes nettloser gir brukere muligheten til å få spørsmål om de godtar at det settes en cookie på maskinen når de besøker en hjemmeside. Alle som har prøvd denne innstillingen vet at på en del steder kommer spørsmålet opp så ofte at det er bortimot umulig å lese siden, eller gå videre.

En bruker rapporterer at han fikk melding om at han kunne si nei til å aksepterte cookiene, men at spørsmålet ville fortsette å komme opp jevnlig til år 2007 om han ikke sa ja…

Overvåking
– Dette er ikke godt nok, mener forslagsstillerne. Det skal være mulig å nekte en gang for alle og uten at det blir stilt flere spørsmål.

Spesielt er forslagsstillerne skeptiske til cookies som leser andre cookies, og mener at de i det siste tilfellet ikke har sagt ja til å hente opplysninger.

Motstand
Men forslaget møter også motstand, spesielt fra dem som undersøker markedsvaner på Internett.

– Dersom IETF støtter forslaget vil det bli respektert som en lov. Vi kan ikke godta slike restriksjoner. Opplysningene vi får er meget verdifulle i markedsføringen, sier en talsmann for organisasjonen Internett Advertising Association.

Verdiløse
David Yoder, som leder Anderson & Lembke, et selskap som forhandler om Internett-annonser på Microsofts vegne, sier at cookies vil bli omtrent verdiløse om det blir mulig å reservere seg mot dem.