Annonse


Videotelefoni opp 40%

Markedsanalyseselskapet Forward Consepts i Arizona mener veksten innenfor videotelefoni vil være på 40 prosent hvert år framover. Totalt for hele verden vil da salget av utstyr til videotelefoni øke fra én milliard US dollar i 1996 til fem milliarder dollar i 2001. Dette tilsvarer omlag fra 6,5 milliarder norske kroner til 32.5 milliarder norske kroner.

Teknisk utfordring
Det er en rekke usikre faktorer knyttet til anslagene om størrelsen på dette markedet. Svært mange forventer at PC-basert videokonferanse vil være teknisk sett godt nok innen året er omme. Men – det er ikke lenge til slutten av dette året, særlig ikke når man snakker om utvikling av teknologi fra dagens spebarnstadie til komersielle produkter.

Sannsynligvis vil PC-basert videokonferanse-utstyr fortsatt være i de tidlige, kvisete og rølpete tenårene når 1997 går over i historien.

Godt nok for noen
Om PC-basert videokonferanse ikke kan oppvise pålitelige og kvalitetsmessig holdbare produkter i løpet av året, betyr ikke det at markedet for videokonferanse ikke vil øke voldsomt.

Annonse


For svært mange vil dårlig bildetelefoni som svikter innimellom på grunn av dårlige telefonlinjer gjøre arbeidsdagen bedre, for ikke å snakke om hvordan selv dårlig bildetelefoni vil virke for privatpersoner – om prisen er rett.

Prispress og tidspress
Teknologikappløpet, som leverandørene av høykvalitet videokonferanseutstyr holder på med, presser allerede prisene nedover – men ikke særlig fort. Samtidig føler nok de etablerte leverandørene presset nedenfra – fra PC-programleverandørene som benytter Internett som transportveg.

En av produsentene av videokonferanseutstyr, PictureTel, sa forrige måned at de forventer at salg og fortjeneste vil gå ned fra fjerde kvartal til første kvartal mens selskapet bruker ressurser på å lage PC-baserte systemer som jobber med Internett.

I følge Forward Concepts koster konferanserom-størrelse systemer mellom 250.000 og 350.000 kroner, mens mer flyttbare systemer koster 45-60.000. Desktop-baserte systemer koster fra 15.000 til 35.000 kroner. Men, disse prisene endrer seg fort.

Intel leverte nøkkelen til vekst
Nyhetsbyrået Bloomberg News peker på at introduksjonen av Intels MMX-prosessor, som er spesialdesignet for å kjøre multimedia-programvare fortere, vil få betydning for veksten. Særlig gjelder dette veksten i den lavere delen av markedet.

– Intel er det selskap i verden som vil sørge for at mest videokonferanseutstyr havner i næringslivet og på pulten til brukerne, sa Elliot Gold, president i Telespan Publishing Corp. til Bloomsberg News. Han regner med at det i slutten av 1997 vil bli vanlig å kjøpe PCer levert med kamera.

– Sterk etterspørsel vil sørge for å redusere prisen på videokonferanseutstyr, mener han.

Annonse