Annonse


Bygger LCD-fabrikker

Markedet for LCD-skjermer forventes å øke til det doble av dagens størrelse fram til år 2000. Dette betyr et marked om tre år verdt 82 milliarder norske kroner, i følge Nikkei Daily News.

På skrivebordet
Det er imidlertid ikke bare salget av bærbare datamaskiner som driver behovet for flytende krystall oppover. Siden starten har datamaskin-brukere ønsket seg lettere og flatere skjermer, som ikke tar så voldsomt stor plass på skrivebordet. Flere produsenter leverer nå LCD-skjermer som kan konkurrere med de tradisjonelle katodestrålerørene de fleste sitter med.

Over 15 tommer
Flatskjermsultne designere må likevel vente litt til før de kjøper nytt. Flate skjermer leveres stort sett ikke over 14 tommer. Dette planlegger japanerne å bøte på med de nye fabrikkene. Fujitsu vil investere 5,5 milliarder norske kroner i en fabrikk i Yonago. Der skal det i løpet av andre halvår 1998 bli produsert tynnfilmtransistorer i flytende krystall på 15 tommer eller mer. Selskapet forventer å øke sitt LCD-salg med 650 prosent til åtte milliarder kroner.

Også markedslederen på LCD, Sharp, har en ny produksjonslinje på tegnebrettet. Ca 3,5 milliarder kroner skal det bygges for. Sharp regner med å øke produksjonen i de eksisterende fabrikkene med 50.000 enheter i måneden i løpet av våren. Dette vil koste omlag 550 millioner kroner.

I 1998 skal en ny produksjonslinje stå klar for å produsere omlag 200.000 TFT LCD-skjermer per måned med størrelser fra 11,3 tommer og oppover.

Annonse


Annonse