Annonse


Storspion var skolegutt

Flere av det amerikanske forsvarets sjefer fryktet at det var en østeuropeisk spionring som hadde fått tilgang til Luftforsvarets datamaskiner.

Slo alarm
Etter lang tids etterforskning og razzia hos den nå dømte ble det klart at at synderen ikke var KGBs arvtakere, eller mafiaen, men en da 16 år gammel engelsk skolegutt ved navn Richard Pryce.

I følge en rapport som ble gitt til det amerikanske senatet skal Pryce ha logget seg inn nærmere 200 ganger ulovlig, og ha lastet ned dusinvis av filer med hemmeligstemplete opplysninger, blant annet om kjernefysiske raketter.

Mild dom
Pryce er nå dømt til bøter på i alt 1450 engelske pund for forholdet. Mange eksperter mener at gutten slapp billig etter at han erkjente seg skyldig. Hadde han vært amerikansk statsborger kunne han blitt utlevert fra Storbritannia og til USA og risikert tiltalte for en rekke alvorlige punkter i amerikansk straffelov som har tilknytning til rikets sikkerhet. Det er de samme paragrafene som spioner blir tiltalt etter.

Annonse


Pryce brukte et datamaskin til åtte tusen kroner og et modem. Ved hjelp av disse hacket han seg inn på datamaskiner på en flystasjon nær New York og et nettverk som ble drevet av rakett- og flyprodusenten Lockheed.

For å imponere
– Det var lettere å komme inn der enn på de fleste av datamaskinene til engelske universiteter. Men det er en større utfordring å få tilgang et sted hvor det ikke er meningen at du skal kunne komme. Andre hackere blir mer imponert av det, sier Pryce.

Saken var på forsiden av flere britiske aviser lørdag. Blant titlene var «The Schoolboy masterspy» og «The Boy who cracked open the Pentagon.»

Filmtilbud
Pryce, som har rukket å bli 19, har fått flere tilbud om bok- og filmrettigheter. Men han sier at han heller vil øve på sin kontrabass. Det neste nåløye han tar sikte på å passere kan bli vanskeligere enn Pentagons datamaskiner: Gutten sikter på få en stilling som bassist i et av Londons beste orkestre.

Det hører med til historien at Pryces ferdigheter som hacker ikke ga resultater på skolen. Han fikk en dårlig karakter i datafag.

Annonse