Annonse


WLL-standard unødvendig

Det trådløse abonnentnettet strekker seg kun fra nærmeste basestasjon og frem til abonnenten. Hvis basestasjonen er koblet opp mot det globale telenettet på vanlig måte, kan man gjøre nesten hva som helst med de siste 50 meterne.

Store variasjoner
På Cebit så vi varianter av analoge og digitale mobilteknologier somo TACS, GSM og CDMA, sammen med trådløse standarder som DECT, PACS, CT2 og PHS.

Samtidig kunne man helt spesialutviklede teknologier som se InterDigitals B-CDMA og Nortels FRA, eller spesial-løsninger fra israelske Tadiran.

Kaos
Det er med andre ord et standard-kaos av en annen verden, uten at noen egentlig tar det alvorlig. Når det gjelder mobile telefonløsninger er det av avgjørende betydning at standardene er mest mulig ensartet, slik at man kan ta med seg telefonene fra land til land.

Ulike standarder medfører at man må streve med løsninger som dual-band eller dual-mode for å være noenlunde sikker på at telefonen skal fungere.

Alternativ
For WLL er ikke dette noe problem, siden målet først og fremst er et alternativ til den gamle, trådbaserte telefonen og installasjonen i utgangspunktet altså er fast.

Riktignok opererer mange av systemene med begrenset mobilitet, men det må regnes som et tilleggstilbud (som operatørene dog vil vite å markedsføre når den tid kommer).

Datakom
Et problem med mange av de eldre løsningene er at de ble utviklet før Internet-fenomenet dukket opp og derfor har begrensede muligheter for datakommunikasjon.

DECT vil riktignok gi et rimelig godt tilbud, og i Chicago har AT&T startet et prøvenett med ISDN-hastighet på 128 kbit/s. Men det er mye som tyder på at eksempelvis B-CDMA (Broadband Code Division Multiple Access) vil bli et markant alternativ hvis selskapene bak denne nyte teknologien (Siemens, Fujitsu og amerikanske InterDigital) faktisk klarer å gjøre ferdig det de lover her på Cebit.

DECT i Oslo
I Norge har Telenor bestemt seg for å tilby et DECT-nett i Oslo, mens NetCom på sin side regner med at GSM 1800 kombinert med spesielle bedrifts-tariffer skal bli et rimelig WLL-liknende tilbud. Men egentlig er det ingen som i dag vet hvilke standarder for WLL en vil ha i Norge om et par år.

Se også:

Mest WLL i Storbritannia

WLL-markedet modnes

Annonse


Annonse