Deskill

Annonse


Påskegrøss på nettet

DeskillDen amerikanske nettbokhandelen Amazon.com (www.Amazon.com) har nylig redusert prisene på sine 500 bestselgende bøker med 40 prosent, doblet antall lagerførte titler til 2,5 millioner og kombinert det med et brukervennlig søkesystem. Den døgnåpne nettbutikken illustrerer hvilken formidabel konkurranse norske bokhandlere etterhvert vil møte på nettet.

Et aktuelt eksempel
Den virtuelle bokhandelen tilbyr bestselgende thrillere og andre påskegrøss for 30 kroner per bok. Norske bokhandlere tar over det dobbelte.

Databøker er dyre, både i USA og i Norge. Den aktuelle boken »Microsoft Outlook 97 Step by Step» koster 200 kroner hos vanlige amerikanske bokhandlere og 240 kroner hos de norske. Det er ikke moms på bøker.

På døra til samme pris
Amazon.com gir 10 prosent rabatt på Outlook-boka og selger den for 180 kroner.

Annonse


Du kan få boka flyfraktet og levert på døra av DHL i løpet av 1 uke, men det koster flesk. Hver flyfrakt-ekspedisjon koster 200 kroner, pluss 40 kroner per bok – altså 420 kroner. Hvis du bestiller 10 bøker i slengen, blir prisen 240 kroner per bok. Det er det samme som norske bokhandlere forlanger, selv om de kjøper bøkene billigere fra forlaget.

Brev er billigere
Hvis du bestiller boka sendt som brev, koster ekspedisjonen 47 kroner, pluss 40 kroner per bok – altså 267 kroner. Dette er litt dyrere enn det Outlook 97-boka koster i en norsk bokhandel. Men hvis bokhandelen ikke har boka på lager, går det gjerne 6 uker før boka er klar til avhenting. Bestiller du fra nettbokhandelen, tar forsendelsen bare 1-2 uker.

Dyre, norske nettbokhandlere
Blant de 20-30 norske nettbokhandlerne finnes det både vanlige bokhandlere, universitetsbokhandlere og spesielle databokhandlere. De tar samme pris for boka enten du kjøper via nett eller over disk. Databokhandelen PC Forum som bare finnes på nettet, er til og med dyrere. Den tar 265 kroner for boka, pluss frakt og oppkravsgebyr.

Pakke er billigst
Ettersom norske bokhandlere verken konkurrerer på pris eller leveringstid, skal det ikke mye til før bokkjøp hos Amazon.com lønner seg. Det billigste forsendelsesmåten er som postpakke. Det koster 27 kroner, pluss 13 kroner per bok – altså 220 kroner for Outlook 97-boka. Forsendelsen tar 2-10 uker, men lønner seg selv om du bare kjøper én, eneste bok.

Enormt utvalg
Amazone.com har 2 500 000 forskjellige bøker i hyllene, mens den største norske nettbokhandelen Olaf Norli bare har ca 60 000. De norske nettbokhandlene har svake søkesystemer, mangler tilleggsinformasjon i form av anbefalinger og anmeldelser, har lang leveringstid på importert faglitteratur, og synes dårlig rustet til å møte en økende konkurranse.