Deskill

Annonse


Aggressiv nettbokhandel

DeskillDen amerikanske nettbokhandelen Amazon.com kuttet mandag prisene på sine 500 største bestselgere med opptil 40 prosent, og doblet antall lagerførte boktitler. Mens Amazone.com har 2 500 000 forskjellige bøker i hyllene, tilbyr den største norske nettbokhandelen Olaf Norli bare ca 60 000, fulgt av Bruun Libris med 20 000 titler.

Først – og størst
Amazon.com forsøker å ta innersvingen på den gigantiske bokhandlerkjeden Barnes & Noble som nå også åpner nettbutikk. Amazon.com har siden 1994 vært den amerikanske bokhandel-pioneren på nettet. Nettbutikken lokker med gunstige priser, enormt lager, interessante bokanmeldelser og ymse aktiviteter.

Én prosent av markedet
Amazone.com er privateid og nekter å oppgi salgstall, men alle tror at den er en meget lukrativ butikk.

Netthandelen med bøker utgjør sannsynligvis under en prosent av den totale amerikanske bokomsetningen på 100 milliarder kroner, men antas å øke til seks prosent i løpet av de kommende seks år.

Konkurrentene kommer
Bokhandlerkjeden Barnes & Noble sier at de vil tilby 20-30 prosent rabatt på sine over 400 000 titler, når de denne uken åpner virtuell bokhandel via America Online. Om et par måneder åpner de også på Internett. Andre er også underveis.

Norske nettbokhandlere
Bøker er velegnet for postordrehandel, noe de norske bokklubbene også har erfart. Det finnes 20-30 norske bokhandlere, universitetsbokhandlere og rene databokhandlere på nettet. Olaf Norlis Bokhandel er altså den største. Nettbestilte bøker koster det samme som i butikken. Dette gjelder også engelske bøker, selv om de ikke er underlagt den fastprisavtalen som gjelder for norske bøker.

Vellykket Web-side
Amazon.com (www.Amazon.com) tilbyr ikke bare bøkene billigere. Hjemmesiden inneholder også fyldige omtaler, anmeldelser og boktips innen forskjellige genre. Brukerne kan selv skrive anmeldelser og diskutere litteratur med hverandre og med forfatterne. Ingen av de norske nettbokhandlene kan tilby noe liknende.

Annonse


Annonse