(Illustrasjon)

Annonse


Lynkjapp på nettet

(Illustrasjon)ADSL (Asymetrical Digital Subscriber Line) er teknologien som gjør det mulig å mangedoble hastigheten ved dataoverføring i vanlige telefonkabler – samtidig ved å utnytte kapasiteten som blir til overs når den vanlige telefonien har fått sitt.

Inn i de tusen hjem?
Den nye løsningen ble presentert av Alcatel på CeBIT-messen i Hannover, Tyskland. Dagens Telecom skrev om saken flere ganger i fjor høst. Poenget er at Alcatels uttalelse på CeBIT er første steg mot at Norge kan få denne teknologien innført til de tusen hjem i løpet av året.

Revolusjonere dataoverføringen
Dersom systemet blir innført vil dette kunne revolusjonere dataoverføringen fordi hele 99 prosent av alle europeiske telefonsamtaler går til nærmeste telesentral via analoge kobberlinjer. Fra telesentralen er det strukket fiberkabler med høy overføringskapasitet.

Lettere for bedriftsmarkedet
– ADSL-teknologien vil dessuten gjøre det langt lettere for bedrifter og brukere i utkantstrøk å utnytte alle mulighetene på Internett, sier informasjonsdirektør Theo Wichers i Alcatel Telecom Tyskland.

Lansert i USA
ADSL som opprinnelig er utviklet i Belgia, ble i oktober lansert i USA. Det ble da kjent at selskapet hadde vunnet konkurransen om ADSL-utstyr til de fire amerikanske teleoperatørene Americtech, Bell South, Pacific Bell og Southwestern Bell.

Prøveprosjekter på gang
Alle fire selskaper har forlengst kommet i gang med prøveprosjekter og i følge Alcatel kommer tusenvis av amerikanere til å bruke ADSL i løpet av de neste 12 til 18 månedene. Innen år 2001 vil dette antallet øke til mer enn en million.
Mangel på båndbredde
Bruken av Internett og andre multimediatjenester er i dag begrenset av mangel på båndbredde, vanligvis maksimalt 33,6 kilobit per sekund via modem. Med Alcatel Telecoms nye ADSL-system kan overføringskapasiteten bli opptil seks megabit per sekund ved nedlasting, og 640 kbit ved sending av data.

Sterk konkurrent
Theo Wichers i Alcatel mener ADSL-systemet innebærer at teleoperatørenes konkurranseevne overfor kabelselskapene blir betydelig styrket når det gjelder levering av Internettjenester.

ADSL kan også bli en sterk konkurrent til bruk av Internett via kabeloperatørenes nett, fordi kun 30 prosent av befolkningen er knyttet opp til disse, mener Wichers.

Kun én prosent
Vanlige telefonsamtaler bruker i dag bare én prosent av kapasiteten på kobberlinjene. Kobber kan overføre data og tale samtidig fordi data overføres på en separat frekvens.

Dette åpner for stor plass til dataoverføring. Dermed blir det heller ikke nødvendig å oppgradere eksisterende linjenett med det nye systemet.

Annonse


Annonse