Annonse


Ett år for datapirat

Den 27 år gamle mannen ble dømt for å ha solgt piratkopierte dataprogram i stor stil. Med en egen laserbrenner kopierte han populære program og omsatte gjennom annonser i lokalaviser.

– Det er vanskelig å si noe annet om dommen enn at åndsverkloven er ganske like i Sverige og i Norge, og denne dommen viser at den type lovbrudd som her er begått er meget alvorlige. Jeg tror at vi kommer til å se strenge dommer også på dette feltet her i Norge, sier advokat Jan Morten Evertsen i Advokatfirmaet Smith, Grette, Wille DA.

De store programvareselskapene Microsoft, Lotus, Adobe og Novell hadde anmeldt mannen til politiet. De ønsket en erstatning begrenset oppad til 32 millioner kroner for den økonomiske skaden mannen hadde påført selskapene.

Dette kunne retten i Stockholm ikke si seg enig i. Retten mente at det var uklart hvor mange program mannen hadde solgt og av samme grunn var det vanskelig å beregne et erstatningsbeløp. Retten mente derfor at åtte millioner i erstatning kunne være en passende sum.

27-åringen – en arbeidsløs gymlærer fra Sundsvall – kopierte kjente program over på CD’er, og solgte dem gjennom rubrikkannonser i omtrent 40 aviser. I følge tiltalen skal mannen ha tjent 1,7 millioner på svindelen. Et tall han selv mener er satt for høyt.

Mannen forklarer at han satset på piratkopiering etter å ha gått arbeidsløs i lengre tid. Mannen ble også dømt for å ha kommet med trusler mot flere personer. Blant annet truet han en svensk advokat med bruk av «torpedo».

Annonse


Annonse