Deskill

Annonse


Himmelsk Internett

DeskillTelenor Satellitte Services var ikke til stede på Cebit og Nera var en enslig norsk representant fra norsk satellittbtransje. Ellers finnes det stadig flere som mener at Cebit er en viktig markedsplass for satellittbaserte tjenester.

TV-satellitter og VSAT-løsninger var gjerne i fokus, sammen med de kommende, satelittbaserte mobiltelefoniløsningene. Men mest oppsikt vakte nok avtalen mellom Intel og SES.

Astra-Net
De to selskapene skal samarbeide om å tilby Astra-Net, som sender data til PCer via små parabolantenner. SES skal ikke være tjenesteleverandør, selskapets skal bare tilby infrastruktur på bakken og i rommet.

Systemet har hastigheter på inntil 38 Mbit/s til stormaskiner, mens PC-eiere må være tilfreds med 6 Mbit/s – begrenset av aksesshastigheten til harddisken. Kapasiteten på selskapets transpondere deles imidlertid mellom alle brukere – omtrent som i Ethernet. Stor trafikk vil resultere i lavere effektiv overføringshastighet. Dataoverføringen vil være basert på standarden Digital Video Broadcasting.

Næringslivsmarkedet
Tjenesten vil også kunne mottas av vanlige, TV-paraboler som er stilt inn mot Astra, selv om det blir nødvendig å skaffe seg en ekstra mottaker og kabel inn til PCen for å kunne utnytte tjenesten. Produktet ligner forøvrig til forveksling tilsvarende tilbud fra amerikanske satellittoperatører eller fra Eutelsat i Europa.

Målgruppen i første omgang er bransjer hvor man har behov for enveis satellitt-trafikk til kunder og partnere, som eksempel fra bilindustrien til forhandlerne eller fra en nyhetstjeneste (telegrambyrå) til avisene.

Toveis trafikk må i første omgang baseres på telefon og modem den ene veien. Allerede neste år regner imidlertid SES å ha på plass en satellitt som kan ta imot signaler på det såkalte Ka-båndet, noe som kan gi AstraNet en returkanal med hastighet fra 200 til 400 kbit/s.

Mer om CeBIT-97:
Sirkus CeBIT er i gang

Vekst i satsningsområder

Mobil med solenergi

Nokia går for Internett

Operatørenes marked

Pessimistisk VIAG

Ikke plass på Cebit

Mobil med data og fax

Norskt slår an på Cebit

Ericsson handler ikke

Sveitsisk kryptering

Søker partner på Cebit

Nera ut til massene

Nokia tenker nytt

IP-svitsj for FDDI-nett

Annonse


Annonse