Arkiv

Annonse


Portofritt e-postverk?

Arkiv– En e-post-melding vil dersom vi lykkes i dette opplegget, koste 0.3-2 øre å sende eller motta. Den samme teknologien kan benyttes til alarmmeldinger, ruterovervåking o.l.. Det er vårt mål å kunne fremme et slikt tilbud i løpet av året, sier produktsjef for integrerte tjenester i Telenor Nett as, Geir Sivertsvik, til Dagens Telecom.

Alltid online
Teknologien som gjør dette mulig heter AODI – Always On Dynamic ISDN. D-kanalen er som kjent en del av ISDN. Den er totalt på 16 kbit av de 144 kb/s som ISDN totalt byr på. Dermed gjenstår 128 kbit/s til de to B-kanalene. Litt av D-kanalen går med til systeminformasjon slik at man effektivt kan overføre 9,6 kbit/s informasjon via kanalen.

Den nye dynamiske teknologen gjør at D-kanalen alltid kan ligge åpen. Hvis man skal sende en kort e-post-meldingen kan det skje via denne kanalen. Likeså kan man på denne måten overvåke eksterne e-postservere for å motta meldinger.

Dersom man foretar seg ting som krever større båndbredde koples B-kanalen automatisk opp og man betaler vanlig takst.

To betingelser
– Dette er ikke besluttet ennå i Telenor, men vi håper å få det til. Vi er avhengige av at brukerutstyret kommer på markedet og at IP-nodene i nettet oppgraderes, sier Geir Sivertsvik.

Nå har de store nettleverandørene i USA gått sammen i en Vendors Association og satt seg som mål å levere den programvaren som trengs i løpet av sommeren. I tillegg må IP-nodene til Telenor Nextel oppgraderes med den aktuelle programvaren. Det er ikke fattet noen beslutning om dette i Nextel.

Kostnadskontroll
Et annet viktig element med denne teknologien er, etter det Dagens Telecom erfarer, at ISDN-abonnenter kan unngå problemer med ISDN-rutere som ikke kopler seg ned når Internett-browseren ikke er i bruk. Telenor har allerede fått reaksjoner fra kunder som har mottatt astronomiske telefonregninger fordi dette ikke har skjedd som forutsatt.

Med AODI-teknolgi vil D-kanalen styre opp- og nedkopling av B-kanalen og hindre at for eksempel poll-meldinger (Novell) setter den i aktivitet.

Norge er et av få land i Europa som har et D-kanal-system som gjør at denne teknologien kan tas i bruk.

Annonse


Annonse