Annonse


Minibank på pulten

– Hvis du ser på Internett så er mesteparten av tingene som tilbys dyre, fordi det ikke er praktisk å overføre mindre beløp, sier en talsmann for AT&Ts avdeling for korttjenester.

Smartkort
Målet er å eliminere mellommennene og få ned omkostningene. Transaksjonen skal gå så direkte som mulig med Mondex kort-til-kort-teknologi. Kortleserne loves å bli rimelige.

Samarbeide
Utprøving av systemet vil starte i sommer med enkelte utvalgte forretninger. Om alt går etter planen skal systemet være i full drift neste sommer. Hewlett-Packard og selskapet OpenMarket samarbeider med AT&T i å utvikle systemet.

Butikkene må betale
Mondex er et system som eies av MasterCard International. Kunden må betale omlag fem kroner for å overføre penger til sitt eget «bankkort». Deretter kan det brukes på Internett som kontanter.

Om kunden f.eks. kjøper en bok eller en CD, får nettbutikken automatisk pengene overført til sitt eget «bankkort». Disse pengene kan senere overføres til selskapets egen bank, men da tar Mastercard 3 prosent av beløpet for bryderiet.

Åpne spesifikasjoner
Systemet er åpent, og det vil være mulig for konkurrentene å bruke det. Spesifikasjoner blir offentlige senere i år.

– Vi tråkker en sti for andre, og er interessert i at de følger etter, sier AT&Ts talsmann.

Det er en sterk gruppe som støtter teknologien. Ved siden av Mastercard og dets største eier Mondex, får systemet støtte av en rekke store banker. Både Microsoft og Netscape skal nå jobbe med spesifikasjoner for typen kort.

Annonse


Annonse