Annonse


Et pip sier alt

Et pip på søkeren forteller nå hvor du kan se de sjeldneste fugleartene – i Sverige. Der har nemlig de ivrigste fuglekikkerne tatt i bruk mobiltelefon og personsøker i jakten på de mest sjeldne artene.

Systemet fungerer slik: Når du får øye på en skikkelig raritet, bruker du først mobiltelefonen og gjør et gruppeanrop til personsøkertjenesten. Ved hjelp av en 19-sifret tallkode, kan du angi hva du har sett. Starter du for eksempel koden med et 0, betyr det at du har vært vitne til en sensasjon.

Eksklusiv forening
Det er medlemmene av sammenslutningen Club 300 som på denne måten tar i bruk mobilteknologi. Det eneste kravet for å bli medlem i klubben er at man har observert minst 300 sjeldenheter. Klubben har i dag 460 medlemmer, men med bruk av mobilteknologi vil det trolig heretter bli langt enklere å bli medlem i den ellers så eksklusive foreningen.

Ikke brukt i Norge
Også i Norge finnes det en tilsvarende forening, men med langt færre medlemmer.

– Jeg kjenner heller ikke til at noen skulle ha tatt i bruk personsøkere for fuglevarsling her til lands, opplyser Jostein Sandvik i Norsk Ornitologisk Forening til Dagens Telecom.

Teletorg
Den eneste fuglevarslingstjeneste i Norge i dag er en teletorgtjeneste. Her kan man finne opplysninger om fugleobservasjoner fra hele Skandinavia. Tjenesten oppdateres en gang i døgnet. Selv synes Sandvik ideen om å bruke personsøker er artig, men legger til at dette nok er noe for de spesielt interesserte:

– Interessen for å se sjeldne arter er litt sær, men bevares, vi har medlemmer i alle kategorier og også disse har selvfølgelig sin plass i vår forening.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse